Matovič szerint a rendőrség és az ügyészség ma már nem megrendelésre dolgozik

Matovič szerint a rendőrség és az ügyészség ma már nem megrendelésre dolgozik

Az OľaNO vezetője, Igor Matovič pénzügyminiszter szerint a jelenlegi koalíció számlájára írható legjelentősebb korrupcióellenes intézkedés, hogy immár nincs megkötve a büntetőeljárásokban résztvevő állami szervek keze. A TASR hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a lobbitörvény, vagy a köztisztséget viselők vagyonbevallásának módosítása nem jelent valódi megoldást a korrupció visszaszorítására.

Boris Kollás házelnök, a Sme rodina vezetője ugyanakkor jelezte, hogy mozgalma javaslatot tenne lobbitörvénnyel és a civil szervezetek tevékenységével kapcsolatban.

„A leghatékonyabb korrupcióellenes intézkedés, melyet bevezettünk, hogy szabad kezet adtunk a rendőrségnek, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnek (NAKA) és az ügyészségeknek. Ma a rendőrök és az ügyészek nem megrendelésre cselekszenek, bárki ellen szabadon felléphetnek“ – vélekedett Matovič.

Hírdetés

A vagyonbevallás, legyen bármilyen részletes, szerinte nem akadályozza meg a korrupciót és a közpénzek hűtlen kezelését, mivel a vagyonbevallásból nem derül ki, hogy valaki korrupt-e vagy sem. „Ráíratja a vagyonát más személyre, vagy trezorban tartja az aranyrudakat, az pedig a vagyonbevallásból nem derül ki. Egyáltalán nem gondolom, hogy a vagyonbevallás megoldás lenne a csaló politikusok és köztisztviselők ellen” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az ő milliomosadóra vonatkozó javaslata hatékonyabb volt. Mint mondta, ezt a megoldást sok ország alkalmazza, melyek eredményesek a korrupció megelőzésében.

Kollár a TASR hírügynökségnek kifejtette, hogy még ellenzékiként mozgalma két alkalommal is javaslatot tett a lobbitörvényre vonatkozóan. „Ez a civil szervezetekre vonatkozott, annak meghatározására, honnan jutnak pénzforrásokhoz. Újra le kellene porolnom ezt a javaslatot, hogy nyilvánvaló legyen, ki pénzeli a civil szervezeteket és ebből adódóan kinek az érdekeit képviselik” – jelentette ki.

A kormányprogram részét képezi, hogy működő törvényt hoznak a lobbitevékenység ellen. A kormány be kívánja vezetni a lobbiregisztert, melyben szerepelni fog, hogy az érintettek milyen területen kívánnak lobbitevékenységet folytatni, mely kliensek körében, illetve milyen jutalmakkal számolnak a tevékenységük fejében.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »