Zlinszky János: a fiókgyógyszertár sok helyen az utolsó egészségügyi érintkezési pont

Zlinszky János: a fiókgyógyszertár sok helyen az utolsó egészségügyi érintkezési pont

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke szerint az új patikaszabályok jelentik a túlélést a kistelepülési fiókgyógyszertáraknak, mert sok helyen már háziorvos sincs, és 15 perc várakozás a gyógyszerészre még mindig jobban megéri, mint elutazni a legközelebbi patikáig.

Május 6-án lépett életbe az a rendelet, miszerint a fiókgyógyszertárakban nem szükséges a gyógyszerész fizikai jelenléte, a munkát távfelügyeletben is elláthatja, helyette a szakasszisztens vezeti majd a fiókpatikát.

Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke szerint az alternatívák közül ez a legjobb megoldás, ezért a szövetség támogatja a változtatást. Korábban felmerült, hogy kisboltokban lehessen gyógyszert kapni, ideiglenes gyógyszerszobákat akalítsanak ki, vagy a falugondnokokat vonják be az ellátásba, de ezek a megoldások gyógyszerellátási, beteg- és gyógyszerbiztonsági, sőt adatvédelmi szempontból sem nyújtanak érdemi megoldást. A HGYSZ elnöke szerint alapvetően gazdasági okokra és a gyógyszerészhiányra vezethető vissza, hogy sok vidéki kispatika, fiókgyógyszertár szűnt meg: 2011-ben 687 működött, tavaly decemberben csak 612, így 800 ezren laknak most olyan településen Magyarországon, ahol nincs közvetlen lakossági gyógyszerellátás. „Nagyon fontosnak tartjuk a HGYSZ oldaláról, hogy ez a tendencia megálljon” – tette hozzá.

Hírdetés

Az új rendszer működéséről még nincsenek tapasztalatok, de az már pozitív tendencia Zlinszky János szerint, hogy jelenleg már 624 fiókgyógyszertár működik, mert sok önkormányzat lehetőséget lát az új szabályozásban, és jelképes összegekért biztosít ingatlant azon gyógyszertáraknak, amelyek a településen fiókgyógyszertárat nyitnának.

A HGYSZ elnöke szerint azzal sincs baj, ha a patikába betérő páciensnek 15 percet kell várnia a gyógyszerészre, mert többnyire vidéki kistelepülésekről van szó, ahol nagyon sok esetben már nincs háziorvos.

„Ez a fiókgyógyszertár az utolsó egészségügyi érintkezési pont. A 15 perc várakozás nem hosszú idő, hiszen ez egy sima közforgalmú gyógyszertárban, akár egy nagyvárosban is előfordul. Ahhoz képest, ha máshova kell utazni,még mindig sokkal jobb a legrosszabb esetben 15 perces várakozás. Ez a megoldás tudja biztosítani, hogy egy egészségügyi szakdolgozó lesz az, aki a gyógyszert átadja a betegnek, és ez nagyon fontos” – emelte ki Zlinszky János.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »