A középiskolát és az egyetemet végzettek ettől az évtől jogosultak szülési szabadságra

A középiskolát és az egyetemet végzettek ettől az évtől jogosultak szülési szabadságra

A középiskolát és az egyetemet végzettek 2024-től jogosultak szülési szabadságra. Feltétele, hogy a biztosított a szülést megelőző két évben legalább 270 napig betegbiztosítással rendelkezzen. Ebbe az időszakba beletartozik a szakmára való folyamatos felkészülésnek minősülő középiskolai, illetve egyetemi tanulmányi idő is – tájékoztatott Jozef Mihál európai parlamenti képviselő, valamint adó- és illetékszakértő.

Ha egy várandós nő diplomával végzett az egyetemen, és tanulmányai befejezése után nem kapott állást, és nem volt biztosított a Szociális Biztosítónál, akkor nem jogosult szülési szabadságra. Ha a diploma megszerzése után nem kapott állást, de jelentkezett a Szociális Biztosítónál önkéntes beteg- és nyugdíjbiztosítás fizetésének céljából, akkor jogosult a szülési szabadságra.

Az önkéntesen fizetett egészségbiztosítás napjaihoz hozzáadódik a születés előtti két év egyetemi tanulmányi ideje. Ha az önkéntes betegbiztosítás kevesebb mint 26 hétig tartott a szülési szabadság kezdetéig, a szülési szabadságot a minimálbér összegéből, azaz 715 euróból állapítják meg.

Hírdetés

Ha a leendő anyuka befejezte a középiskolát, 2024 májusában érettségizett, akkor a tanulmányi idejét a tanév végéig számolják. A középiskola befejezése után nem volt munkaviszonyban, és nem is volt biztosított a Szociális Biztosítónál.

Ha 2025 eleje óta munkaviszonyban áll, egészségbiztosított munkavállalóként jogosult a szülési szabadságra. A kötelező egészségbiztosítással rendelkező munkavállalóként kapott napokhoz a szülést megelőző 2 éves középiskolai tanulmányi idő is hozzáadódik.

Ha az szülési szabadság megkezdése előtt legalább 90 nap befizetett biztosítási díjjal rendelkezik a munkahelyén, az anyasági segély összegét az első három hónapban a munkaviszonyában meglevő bruttó fizetéséből számítsák ki.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »