Matovič ma délutánra rendkívüli kormányülést hívott össze. Éjféltől tilos lesz a látogatás

Matovič ma délutánra rendkívüli kormányülést hívott össze. Éjféltől tilos lesz a látogatás

Nyitókép: TASR/Pavol Zachar

Igor Matovič kormányfő mai Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy rendkívül komoly a helyzet az országban, ezért délután 15.00 órára rendkívüli kormányülést hívott össze. A rendkívüli ülésen új óvintézkedéseket fognak elfogadni, amelyek közül néhány már éjféltől, a többi pedig a következő napokban fog érvénybe lépni.

A kormányfő szerint az Egészségügyi Elemzések Intézete (IZA) a tegnapi adatokra hivatkozva egy ajánlást küldött a kormánynak arra vonatkozóan, hogy „kiemelten ajánlják az országos tesztelés újbóli bevezetését“, hiszen egy rendkívül effektív beavatkozási eszközről van szó.

Mivel már öt hete nem került sor az új antigéntesztek megvásárlásra, ezért Matovič szerint nem marad más, mint a lockdown, illetve annak szigorítása.

A legfontosabb az otthoni látogatások megszüntetése lesz, ezenkívül bárminemű buborékok kialakítása tilos lesz.

A kormányfő szerint jelenleg a háztartások közti látogatásokra vonatkozó óvintézkedések megszegése jelenti a legnagyobb járványügyi problémát. Mivel egyesek keresztbe-kasul látogatják egymást, ezért a kórházak az összeomlás szélére kerültek.

Hírdetés

„A kimerült egészségügyi dolgozókra való tekintettel arra kérek mindenkit, hogy maradjatok ott, ahol vagytok. Mondjátok le a ma estére tervezett ünnepségeket a saját háztartásotokon kívül élő emberekkel. Szó szerint az életekről van szó“

– írta Matovič.

A kormányfő szerint továbbra is érvényes, hogy ha tisztességesen betartanánk a jelenlegi óvintézkedéseket, akkor két héten belül nem lenne COVID Szlovákiában. Az óvintézkedések annyira erősek, mint amennyire mi magunk azok vagyunk.

Ez a harc nem Matovičról szól, hanem arról, képesek vagyunk-e harcolni a számunkra ismeretlen és legsérülékenyebb emberek egészségéért és életéért.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »