Matovič javaslata: a gyilkosság és a nemi erőszak sose évüljön el

Matovič javaslata: a gyilkosság és a nemi erőszak sose évüljön el

Igor Matovič (Slovensko, KÚ, Za ľudí) képviselő a Btk-módosítás vitájában azt javasolta, hogy gyilkosság, nemi erőszak és fiatalkorúak elleni szexuális visszaéléseknél egyáltalán ne legyen elévülési idő.

Érvelése szerint Magyarországon és Nagy-Britanniában is ez érvényes. Felszólította a kormánypártokat, hogy a javaslatot a nők érdekében, egyfajta bocsánatkérő gesztusként szavazzák meg. A terítéken levő új módosítástervezet szerint nemi erőszaknál mégis megmaradna az eredeti, 20 éves elévülési idő.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen bűncselekmények jelentését gyakran addig halogatják az áldozatok, míg végül elévül, az elkövetők pedig büntetlenek maradnak, és további bűncselekményeket követnek el”

 – érvelt Matovič a parlamenti vitában.

Hírdetés

Martina Holečková (KDH) rámutatott, hogy az eredeti elévülési idő visszaállítása rendkívül fontos az igazságszolgáltatás és az áldozatok védelme szempontjából.

Beáta Jurík (PS) emlékeztetett, hogy a szexuális visszaélések azok közé a bűncselekmények közé tartoznak, amelynél a legnagyobb arányban nem tesznek feljelentést az áldozatok, és konkrét eseteket ismertetett. Hozzátette, ennek oka, hogy az áldozatok nem bíznak a hatóságokban, az igazságszolgáltatásban, nemi előítéletekkel és helytelen hozzáállással kell szembesülniük. Jurík olyan esetekre is kitért, amikor gyerekek vannak bízva az elkövető felügyeletére, és ezeknél nagyon magas a bűnismétlés aránya.

Főleg a fiatalkorúak elleni bűncselekményeknél kellően hosszú elévülési időt kell bevezetni, vagy eltörölni az elévülést, mivel ezek az áldozatok gyakran inkább hosszú időre elnyomják magukban ezeket a traumákat.

A képviselő azt is hangsúlyozta, a nemi erőszak egyben óriási sokk is, és szégyenérzettel párosul. Az újabb módosítást Beáta Jurík az ellenzéki képviselőnők győzelmének, de főleg „az összes nő és áldozat győzelmének” tartja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »