Az uniós forrásokból csaknem 200 millió eurót fordítanak iskolarekonstrukcióra

Az uniós forrásokból csaknem 200 millió eurót fordítanak iskolarekonstrukcióra

A beruházási, régiófejlesztési és informatizációért felelős minisztérium csaknem 200 millió eurós új felhívást hirdetett, amely Szlovákia minden régiójában azt hivatott segíteni, hogy az iskolák korszerűbbé váljanak. Erről Richard Raši (Hlas-SD) befektetési miniszter tájékoztatott, Michal Kaliňák államtitkár részvételével. Raši elmondása szerint a felhívást már elődei is elkészítették, de 2023 decemberében megszüntették.

„Kiírtunk egy felhívást, amely az alap- és középiskolák, valamint a művészeti iskolák rekonstrukciójára irányul, mégpedig kapacitásbővítésre, tantermek felszerelésére, de étkezdék rekonstrukciójára is. Még a sportinfrastruktúrára is vonatkozik, ami az iskolákban folyó oktatással kapcsolatos“

– magyarázta Raši.

Elmondása szerint ez egy olyan felhívás, amelyről nem a beruházási, régiófejlesztési és informatizációért felelős minisztérium dönt, hanem a sikeres pályázókról közvetlenül a régiók – partnerségi tanácsok vagy együttműködési tanácsok – döntenek majd.

Hírdetés

„A kiírás csaknem négyszerese az eredetinek, amely 50 millió euróról szólt. Azok, akik a törölt felhívásban uniós forrásra pályáztak, most változatlanul felhasználhatják a kidolgozott projektdokumentációjukat“

– húzta alá a miniszter.

Kiemelte: a felhívásból befolyt összeget nemcsak az általános és középiskolák rekonstrukciójára, korszerűsítésére, hanem kapacitásbővítésére is lehet majd fordítani. „Nyílt felhívásról van szó, így addig lehet majd pályázni rá, amíg az anyagi források ki nem merülnek“ – magyarázta Raši. Véleménye szerint a felhívást további 40 millió euróval bővíthetik.

Kaliňák szerint a megyei szintű döntéshozatalnak arról is szólnia kell, hogy a területi önkormányzatok (VÚC) mennyiben veszik figyelembe a városok, települések igényeit. „A területi önkormányzatok (VÚC), mint középiskolák fenntartóinak, tudatosítaniuk kell, hogy középiskolájuknak nincs perspektívája alapiskolás tanulók nélkül. Ezt figyelembe kell venni ebben a felhívásban és annak régiós értékelésénél” – tette hozzá az államtitkár.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »