Eddigi legnagyobb ingyenes kivizsgálását hajtotta végre a 100. születésnapját ünneplő kassai egyetemi kórház

Eddigi legnagyobb ingyenes kivizsgálását hajtotta végre a 100. születésnapját ünneplő kassai egyetemi kórház

Eddigi legnagyobb ingyenes kivizsgálását hajtotta végre a 100. születésnapját ünneplő kassai egyetemi kórház Németi Róbert2024. 05. 09., cs – 14:40 Kassa |

Súlyos megbetegedéseket is diagnosztizáltak az orvosok azon az ingyenes prevención, amelyet a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház (UNLP) május hetedikén szervezett az intézmény 100. évfordulója alkalmából. Ladislava Šustová, a kórház szóvivőjének tájékoztatása szerint az észlelt betegségek közé sorolandók a szemnyomás emelkedett értékei vagy a gyanús anyajegyek.

A szóvivő szerint a kórház történetének legnagyobb ingyenes megelőző egészségügyi programja rendkívül sikeres volt. 

„Célunk, hogy minél közelebb kerüljünk a betegekhez, és hogy rendhagyó kapcsolatfelvételt teremtsünk velük. A különböző szakterületeken dolgozó szakemberek bemutatták a lehetőségeiket, így az első kapcsolatfelvétel után a páciens már a helyszínen időpontot kérhetett, ha problémát találtak nála” 

Hírdetés

– tolmácsolta lapunknak Ľuboslav Beňa, az UNLP igazgatójának szavait Šustová, aki kihangsúlyozta, hogy míg a megelőzés ingyenes, a kezelés sok esetben sajnos költséges lehet.

„Olyanokkal is találkoztunk, akik különféle okokból eddig ellenálltak az orvosi ellenőrzéseknek. Az volt a célunk, hogy ezen is változtassunk” 

– tette hozzá a szóvivő. Mint kiderült, a vizsgálatokra jelentkezők többféle ellenőrzésen is átestek, amelyek eredményei különféle problémákra utalnak. 

„A glaukóma megelőzésének részeként végzett szemnyomásmérések során hét személynél mértünk emelkedett értékeket, akiknek további, a diagnózis kizárásához szükséges speciális szemészeti vizsgálatokat javasoltunk. A betegség kialakulásakor ugyanis fennáll a vakság veszélye” 

– jutatta el lapunkhoz Jozef Szilasi szemorvos nyilatkozatát Šustová. Csak úgy mint az előző, évente egyszer véghezvitt ingyenes szűrések során, az anyajegyek vizsgálatáról sem feledkeztek meg, melyek során két esetben rossz indulatú melanóma gyanújával találkoztak az orvosok. Ennek ellenére a szóvivő szerint az ingyenes szűrés során az embereket leginkább a testzsírmérések iránt érdeklődtek. Az egészségügyi szakemberek többek között a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltásról, a különböző típusú sérülések kezeléséről vagy az állatharapás utáni helyes eljárásról, valamint a fogamzásgátlásról adtak tájékoztatást, de a mellek és a herék önvizsgálatáról is tájékoztatták az érdeklődőket. Az ortopédiai sebészekkel arról konzultálhattak az emberek, hogy mi vár rájuk csípő- vagy térdízületi operáció esetén. A főként megelőzési céllal szervezett rendezvényt a pszichiátriai és neurológiai betegek által a kezelésük során készített alkotásokból rendezett kiállítással is kiegészítették, valamint a kórház történelmi fotóiból és egy ritka, 1919-es első műtéti könyvből összeállított tárlatot is bemutattak, melyeket az Optima bevásárlóközpontban az érdeklődők május 19-ig tekinthetnek meg.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »