A TANAP egyik látogatója fizikailag rátámadt és megsebesített egy természetőrt

A TANAP egyik látogatója fizikailag rátámadt és megsebesített egy természetőrt

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) egyik látogatója május 8-án, szerdán fizikailag rátámadt és megsebesített egy természetőrt. Az eset az új látogatási szabályok betartásának ellenőrzése során történt. A TANAP vezetősége büntetőfeljelentést tett az elkövető ellen, határozottan elítélve az őrrel szembeni agresszív magatartást.

Délután a természetőr megfigyelt egy kutyával túrázó férfit, aki a szezonális lezárás idején a kijelölt túraútvonalon kívül tartózkodott, több szabálysértést elkövetve. „A lezárás egyik oka az állatok védelme tavasszal, amikor felébrednek a téli álomból, és kölyköket hoznak a világra. Az inkriminált helyen ezekben a napokban éppen a mormoták bújnak elő a hó alól, amit az őr is megfigyelte szolgálata során. A férfi megtagadta személyazonosságának igazolását, majd fizikailag megtámadta, aminek következtében sérüléseket szenvedett” – áll a TANAP jelentésében.

Hírdetés

Az őr riasztotta a rendőröket, akik dokumentálták a bűncselekmény lefolyását. „A folyamatban lévő eljárási intézkedések miatt nem árulhatunk el további részleteket a támadásról“ – tette hozzá a nemzeti park. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az őr nem lehet nyilvános támadások célpontja a hivatásából adódó feladatok ellátása során. Emlékeztettek, hogy az elkövető köztisztviselő elleni támadást követett el, így egy évtől öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

A TANAP új látogatási szabályzata fél évvel ezelőtt lépett hatályba, melynek szabályai szerint a nyári szezonban most járna el először. Ezért a természetvédelmi őrök a jogsértéseket egyezményes úton próbálják oldani és az oktatási formát alkalmazni. Ha pénzbírságot szabnak ki, az általában minimális összegű.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »