Páldi Tímea Buga doktor életének a kutatója

Páldi Tímea Buga doktor életének a kutatója

Az ebedi könyvtár már-már múzeum, hiszen rengeteg könyv, dokumentum és relikvia található ott az ebedi származású híres Buga doktorról, a „nemzet orvosáról”. Mindez Páldi Tímea pedagógus-könyvtárosnak köszönhető, akit elbűvölt a doktor munkássága, az élethez való hozzáállása. Egyre többet akart tudni róla, ezért felvette a kapcsolatot Buga Bernadettel, a doktor lányával, és elkezdte gyűjteni könyveit, személyes tárgyait és életének történeteit.

Hároméves koráig Tímea is Ebeden élt, és férje Tamás révén került vissza a községbe.

– Gyermekkoromban ment a Dr. Bubó rajzfilmsorozat, nagymama meg volt róla győződve, hogy a mi Buga doktorunkról mintázták. Ő is viccesen, rímekben beszélt, és le nem tette a pipáját. Azt csak gyűjtőmunkám során vettem észre, hogy az aláírásuk is nagyon hasonló – mondja mosolyogva.  

Páldi Tímea 2019-ben került az ebedi könyvtárba, amely már a következő évben védett műhely lett. Szinte még meg se melegedett, jött a koronavírus-járvány.

– Mivel az intézmény bezárt, több időm volt, rendezgettem a könyveket. Ekkor találtam rá Buga László Orvosnaplójára és hazavittem. Megtetszett és elhatároztam, minden általa írt kiadványt megszerzek. Ismerősöktől, antikváriumokból és később Buga Dettitől sikerült huszonöt könyvét megszereznem a huszonhatból. Egyet még keresek, ez az 1924-ben megjelent Tavaszi ünnep. Pontosan száz éve adták ki, s szinte biztos vagyok benne, még az idén felbukkan valahol – mesél Buga doktor iránti érdeklődésének kezdeteiről Tímea.

Tímea a doktor lányától hallotta a történetet, hogy a hetvenéves doktorról kisfilm készült, amikor SZOT-díjat kapott. Ezt a mozikban, a filmek előtti híradóban vetítették. Apja szerény volt, úgy lopakodott be a moziba, nehogy felismerje valaki, de kíváncsi volt, milyen is lett a film. Ma már természetesen ez a film is megvan a könyvtárban és meg is lehet nézni.

Könyvtárkeresztelő

2021 tavaszán az ebedi könyvtár felvette dr. Buga László nevét.

Hírdetés

– A község is támogatta a névfelvételt. A könyvtár híre egy 2022-es versmaraton kapcsán Buga doktor lányához, Bernadetthez is eljutott. Levelet írt a polgármester asszonyunknak, Vajda Mónikának, én pedig felvettem vele a kapcsolatot. Azóta heti beszélgetéseink vannak, jártam már náluk Solymáron is, és közösen meglátogattuk apja sírját a budapesti Farkasréti temetőben. Tőle tudom azt a történetet, hogy apja solymári otthonukra kiírta: Írta-lak. Rá jellemző módon ennek is két jelentése volt. Az első, hogy a kiirtott bozót közül varázsolták elő a házat, a másik pedig arra utal, hogy írással kereste meg a rávalót.

A doktor lánya átadta nekem az elődök anyakönyvi kivonatait 1830-tól, Buga doktor bizonyítványait, munkaszerződéseit, fényképeket, használati tárgyait. Megvan a szemüvege, a furulyája és az elmaradhatatlan pipája

– meséli tovább a történetet az ebedi könyvtáros, aki már egy múzeumnyi anyagot összegyűjtött Buga Lászlóról. 

Páldi Tímea járja a környék könyvtárait prezentációval egybekötött előadásával Buga doktorról, ahol még olyanokkal is találkozhat, akik személyesen ismerték.  – Muzslán elmondtam a doktor lányától hallottakat, hogy Muzslán a „csődörös” fiának lagzijában is megfordult. Ekkor váratlanul felállt egy férfi és azt mondta, én vagyok a „csődörös” fia. Ő nyomban előhúzott egy fényképet, ahol Buga doktor sportöltözékben látható, ugyanis bíróként vezette a muzslai focicsapat mérkőzését. Mindenütt előkerül egy-egy újabb történet, amit még senkitől se hallottunk – jegyzi meg Tímea.

Több iskolából megszólították, hogy a regionális nevelés keretében ismertesse meg a diákokat a környék szülöttjével, aki egy nemzet orvosa volt. Vannak kiszínezhető gyermekkönyvek, melyeknek Buga doktor is a társszerzője volt, így már az egészen fiatalok is beleláthatnak munkásságába, megismerhetik egészséggel kapcsolatos rímekbe foglalt mondásait.

Látogatásom után Páldi Tímea felhívott, hogy bár azt hitte, csak egy könyv – A tavaszi ünnep – hiányzik a Buga László által írt könyvekből, de egyik verseskötetében talált egy listát, ahol említik, kilenc verseskötete van orvostanhallgató korából, amikor még Bukovszky név alatt publikált.

– A következő feladatom ezeket is megtalálni – mondta zárásképpen Páldi Tímea pedagógus-könyvtáros.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »