Mateusz Morawiecki szerint az EU a hanyatló Római Birodalmat idézi

Mateusz Morawiecki szerint az EU a hanyatló Római Birodalmat idézi

Az Európai Unió egyre jobban hasonlít a hanyatló ókori Római Birodalomra, ahol fertőzések pusztítottak, tombolt a migráció, nem foglalkoztak a védelemmel és a bürokrácia vette át az irányítást – mondta Mateusz Morawiecki pénteken Budapesten a CPAC Hungary konferencián.

A volt lengyel miniszterelnök hangsúlyozta: bár ez nehéz választás, de ha Európát ismét működőképes otthonná akarjuk tenni, a jólétet, a gyors GDP-növekedést, valamint a védelmi politika erősítését kell előtérbe helyezni a klímapolitikára fordított óriási összegek helyett.

A növekedést választjuk, de nem utasítjuk el a gyökereinket. Nem vagyok ellene a klímapolitikai lépéseknek, de nem áldozhatjuk fel az életmódunkat, keresztény értékrendünket a klímavédelem oltárán sem, az erre fordított kiadások nem lehetnek aránytalanul magasak. Szeretném, hogy Európa újra iparosodjon, újra erőteljes gyárrá váljon

– fejtette ki. Szerinte ha az EU-ban leépül az ipar, csökkennek az esélyek arra, hogy versenyképesek maradjunk, mert az ipar nagy része Oroszországba, Indiába, Kínába, az Egyesült Államokba költözne.

A jövő otthonává kell válnunk, az ambiciózus nemzetek közösségévé. A bizonytalanság idejében stabilizáló erőre van szükség, ami a nemzetállamok nagyon erős szövetsége lehet

– jegyezte meg.

Hozzáfűzte: a liberális és európai kormányok vezetésével az európai intézmények centralizálnák a politikai hatalmat Brüsszelben, ami nagyon veszélyes folyamat lenne.

Hírdetés

Hiszek abban, hogy a konzervativizmus olyan pozitív és modernizáló erő, olyan koncepció, amely a jövőre vonatkozik, ugyanakkor fontosak számára a hagyományok, a keresztény értékek. A krízisek világában újra kell definiálnunk a konzervatívizmust

– fogalmazott Mateusz Morawiecki.

Szólt arról, hogy

az éghajlatváltozás visszafordítására célzott összeg a jelenlegi zöld megállapodás alapján évente 500 milliárd eurótól ezermilliárd euróig terjedhet Európában.

A biztonság- és védelempolitikai kiadások tekintetében a NATO-ban évente 350-400 milliárd eurót kellene költeni ahhoz, hogy az Egyesült Államok kiadási szintjét elérjük. És mi Európában egyetértünk abban, hogy a kontinens békéje szempontjából kritikus fontosságú a védelempolitikai kiadások növelése

– fejtette ki Mateusz Morawiecki.

Jó döntésnek nevezte, hogy az amerikai kongresszus jóváhagyta az Ukrajnának és Izraelnek nyújtandó segélyt, ugyanakkor szerinte figyelni kell arra, hogy az Egyesült Államok Kína és a csendes-óceáni térség felé is tekint.

Úgy vélte, a baloldali liberális erők 2015 után most ismét azzal próbálkoznak, hogy óriási migrációs tömegekkel megbontsák Európa békéjét és stabilitását.

Kitért arra is Mateusz Morawiecki, hogy miközben a konzervatív erők minapi brüsszeli tanácskozását a baloldali és liberális oldalon oroszpárti találkozónak aposztrofálták, lengyel miniszterelnökként, több mint két évvel korábban, az orosz-urán háború kitörésekor akkori cseh és szlovén kollégájával együtt a világ vezetői közül elsőként mentek Kijevbe, és támogatásukról biztosították Ukrajnát.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »