Másodszor adták át a Bencés Oktatásért kitüntetéseket Pannonhalmán

Másodszor adták át a Bencés Oktatásért kitüntetéseket Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság idén is átadta a tavaly hagyományteremtő szándékkal életre hívott Bencés Oktatásért kitüntetéseket a fenntartásában működő iskolák pedagógusainak június 9-én. Az elismerésre saját intézményi közösségük terjeszti fel az oktatókat, tanárokat.

Hortobágyi T. Cirill főapát az átadó ünnepségen hangsúlyozta, hogy a főapátság büszke iskolái szolgálatára, a teljesítményükre és szakmaiságukra, amely mindegyik intézményt jellemzi. Kiemelte: arra is büszke, hogy az emberséget, a bencés nevelést, az élet melletti elköteleződést és azt a szellemiséget, hogy küldetésünk van a világban, amit jó beteljesíteni, a pedagógusok segítségével tovább tudják adni a fiataloknak.

„Fontosak ezek az ünnepi percek, amikor iskolánk tanárai érzik, hogy figyelünk rájuk, az odaadottságukat, szakmaiságukat értékeljük, mert tudjuk azt, hogy valójában ők azok, akik helyben, a saját közösségükben megvalósítják a bencés lelkiségű, szellemiségű nevelést” – mondta Hardi Titusz oktatási főigazgató.

Ezen munkájuk elismeréseként, a nevelőtestületek ajánlása alapján a főapátság mind a 11 intézményéből egy-egy tanárnak adományozta a Bencés Oktatásért kitüntetést. Mint mondták, hatalmas megtiszteltetés és öröm számukra, hogy saját kollégáik javasolták őket. Csertán Judit, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium történelem és latin szakos tanára meglepődött és egyúttal meg is hatódott a kitüntetésen. Judit csaknem húsz éve tanít Pannonhalmán és saját területén azt tartja sikernek, ha a diákoknak sikerül jól elmagyaráznia valamit. Mint mondja, mindig is a humanitás, az emberi és európai értékek átadása állt tanításának középpontjában.

Egy másik kitüntetett, Hetyey György a világ iránti nyitottságra, kíváncsiságra igyekszik diákjait nevelni, miközben hitét is próbálja közvetíteni feléjük. A német–történelem szakos tanár 2006-tól oktat a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnáziumban, amely az idei tanévtől tartozik a főapátsághoz. György kapcsolata a bencés renddel azonban jóval korábbra nyúlik vissza. Büszke arra, hogy volt pannonhalmi diákként egykori tanárától, Cirill atyától vehette át a kitüntetést. Mint mondja, soha nem vágyott másra, mint hogy taníthasson.

Hírdetés

Hasonlóan elkötelezett a többi kitüntetett pedagógus is. Ahogy Titusz atya fogalmaz: van bennük egy mély reflexió az evangéliumra és Szent Benedek tanítására, amely igazán ember- és gyerekközpontúvá teszi a nevelésüket. „Nemcsak, hogy megvan bennünk a kellő tudás és a nélkülözhetetlen szakmaiság, hanem emellett úgy végzik a munkájukat, hogy egy pillanatra sem feledkeznek meg a rájuk bízottakról. Tudásukat úgy adják át a gyerekeknek, hogy egész emberségükben növekedni, épülni tudjanak.” Végül egy megszívlelendő idézettel zárta gondolatait: „Lehet, hogy elfelejtik, mit mondtál nekik, de soha nem fogják elfelejteni, hogy hogyan érezték magukat szavaidtól.”

A 2023/24-es tanévben Bencés Oktatásért kitüntetésben részesült pedagógusok: Jurainé Weigand Erzsébet angol nyelv szakos tanár, Szent Benedek Technikum, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakképző Iskola Budaörsi Tagintézmény; Tamás Rita német nyelv szakos tanár, Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola; Vincze Zsolt történelem és földrajz szakos tanár, Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium; Pozsgainé Timlinger Renáta magyar és földrajz szakos tanár, Pannonhalmi Szent Benedek Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola; Szilágyi Zoltán oktató, Szegedi Szent Benedek School of Business Technikum; Hetyey György német nyelv és történelem szakos tanár, Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium; Jakab Henrietta német nyelv szakos tanár, budapesti Szent Benedek Gimnázium és Technikum; Kisfali Janka Zsuzsanna matematika és történelem szakos tanár, Szent Benedek Technikum, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakképző Iskola Szegedi Tagintézmény; Lasetzky Krisztina testnevelés szakos tanár, Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola; Kissné Kocsis Veronika angol nyelv szakos tanár, Balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium; Csertán Judit történelem és latin nyelv szakos tanár, Pannonhalmi Bencés Gimnázium.

A laudációk ITT olvashatók.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »