Másodfokú hóriasztás van érvényben, sok éve nem látott havazás jöhet

Másodfokú hóriasztás van érvényben, sok éve nem látott havazás jöhet

Akár 25 cm friss hó is hullhat.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) csütörtökre  másodfokú riasztást adott ki a várható havazás miatt. 

A legtöbb hó Nyugat-Szlovákiában és Besztercebánya megye nyugati részén várható. Ezekben a régióban akár 25 cm friss hó is hullhat. A másodfokú figyelmeztetés a fővárost, valamint a Bazini, Malackai, Nagyszombati, Pöstyéni, Miavai és Szenicei járásokat érinti.

SHMÚ

Hírdetés

A meteorológusok szerint a friss hó mennyisége komoly veszélyt jelent a közlekedésre nézve. „A hó helyenként nedves lesz. A súlya alatt megrongálódhatnak a tetőszerkezetek, fák, villanyvezetékek és egyéb objektumok. Reggel és délelőtt a szél helyenként hónyelveket alakíthat ki” – figyelmeztetett Miroslav Šinger meteorológus. A fővárosban 2013 óta nem látott havazásra számíthatunk

Pozsony, Trencsén, Nagyszombat, Besztercebánya és Nyitra megye területére a SHMÚ elsőfokú riasztást adott ki a hótorlaszok és hónyelvek keletkezésének kockázata miatt. Az utóbbi két megyében ónos eső is előfordulhat.

A friss hó előrejelzett mennyisége az évszakhoz és a régióhoz képest átlagon felüli, a károk keletkezésének kockázata magas. Besztercebánya, Nyitra és Zsolna megyében csütörtökön elsőfokú riasztás lesz érvényben a várható havazás miatt.

 A riasztások csütörtökön egész nap, az éjszakai órákig érvényben maradnak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »