AZ EU véglegesen jóváhagyta az új migrációs és menekültügyi paktumot

AZ EU véglegesen jóváhagyta az új migrációs és menekültügyi paktumot

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformjáról szóló új rendelet valamennyi jogalkotási fejezetét, amelyek egyebek mellett a menedékjog iránti kérelmek gyorsabb elbírálásáról, a maradásra jogosulatlanok hatékonyabb visszaküldéséról és a migránsok tagállamok közötti elosztását előíró szolidaritásról rendelkeznek – tájékoztatott az uniós tanács kedden.

A brüsszeli közlemény szerint az új szabályok elősegítik a migrációs beáramlás rendezett kezelését, hatékony és egységes eljárások létrehozását, valamint a tagállamok közötti méltányos tehermegosztást.

A migrációs nyomásnak különösen kitett országoknak a többi uniós tagállam pénzügyi hozzájárulásokkal, illetve operatív és technikai támogatással is segít. Az áttelepítésre és a humanitárius befogadásra vonatkozó új keret értelmében a tagállamok önkéntes alapon felajánlják az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által elismert unión kívüli országokból érkező menekültek befogadását, akik legálisan, szervezetten és biztonságosan utaznának az EU területére.

Hírdetés

A jövőben azokat, akik nem felelnek meg az uniós belépés feltételeinek, érkezésük előtt szűrésnek vetik alá. Ez magában foglalja az azonosítást, a biometrikus adatok gyűjtését, valamint az egészségügyi és biztonsági ellenőrzéseket, legfeljebb hét napon keresztül.

Az Európai Unió területére szabálytalanul érkezők, beleértve a minden hatévesnél idősebb adatait, köztük ujjlenyomataikat és arcképmásaikat, a megreformált Eurodac-adatbázisban tárolják majd. A hatóságok azt is rögzíthetik, ha valaki biztonsági fenyegetést jelenthet, erőszakos vagy fegyveres cselekményekben vett részt.

A tagállamoknak azonos befogadási feltételeket kell biztosítaniuk a menedékkérők számára, például a lakhatás, az iskoláztatás és az egészségügyi ellátás terén. A nyilvántartásba vett menedékkérők legkésőbb a kérelem benyújtását követő hat hónapon belül munkába állhatnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »