Üzembe helyezésének első napján sürgősségi kivizsgálást végeztek el a vágsellyei komputeres tomográffal

Üzembe helyezésének első napján sürgősségi kivizsgálást végeztek el a vágsellyei komputeres tomográffal

Fellélegezhetnek a CT-kivizsgálásra váró páciensek a vágsellyei régióban. Május közepétől már a Vágsellyei Rendelőintézet első emeletén is végeznek komputer tomográfos kivizsgálást. A CT-t kezelő orvos magyar és szlovák nyelven is ellátja a betegeit. Az első működési napon már hat beteget vizsgáltak ki a géppel, egy sürgősségi esetnél már nagy hasznát vették a rendszernek.

Közel kétszázezer eurót költött Nyitra megye a Vágsellyei rendelőintézet komputeres tomográf gépének a beépítésére és a vizsgálószoba kialakítására. A munkálatok hónapok óta folytak, a CT berendezést a Jesenius intézet működteti. Május közepétől már jelentkezhetnek a betegek a CT-kivizsgálásra, valamint sürgősségi esetekben is azonnal bevethető a gép, ezzel megkönnyítve a rendelőintézetben dolgozó orvosok munkáját – tudtuk meg az átadó ünnepség során Baros Róberttől, a rendelőintézet igazgatójától.

A Vágsellyei Rendelőintézet virágkorát éli, az épület újul és szépül, a régió lakossága örül annak, hogy végre nem kell városszerte keresgélni az orvosok rendelőit, hanem egy helyen megtalálják az egészségügyi ellátáshoz szükséges kivizsgálásokat és gyógyszertárat. Ebben nagy köszönet jár Nyitra megyének, miután Branislav Becík megyeelnök vezényletével a képviselők felvállalták a rendelőintézet támogatását.

Az intézet homlokzatára a közelmúltban magyar felirat is került, az igazgató pedig igyekszik olyan orvosokat hívni az intézetbe, akik magyar és szlovák nyelven is beszélnek, valamin, ha az egészségügyi minisztérium engedélyezi, a gyermekorvosi ügyeletet is biztosítani tudnák. A CT kivizsgálásra az első emeleti információs ablaknál jelentkezhetnek a páciensek, a gép munkaidőben üzemel majd. A kivizsgálás az egészségügyi biztosítással rendelkező páciensek számára ingyenes.

A komputeres tomográf átadására május 13-án, hétfőn került sor, miután a nappali műszakban már több beteget is kivizsgáltak vele.

A műszer havonta akár 300-400 beteget is elláthat.

Az átadóünnepségen jelen volt Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter, Branislav Becík Nyitra megye elnöke és Jozef Belický, Vágsellye polgármestere is. A meghívást a régió közéleti szereplői, orvosai és polgármesterei, valamint Nyitra megye képviselői is elfogadták. Baros Róbert igazgató jelezte az egészségügyi miniszternek, szívesen fogadnák a tárca segítségét egy MRI – rendszer kiépítéséhez is.

Hírdetés

Jozef Belický, Vágsellye polgármestere szerint a város intézményének életében nagy szó az ilyen gép működésbe helyezése, hiszen az egészségügy mindenképpen prioritás.

2008-ban megszűnt a vágsellyei kórház, ezután az épületegyüttes is a romlásé volt. Nagy köszönet jár Nyitra megyének, hogy az elmúlt években egy olyan rendelőintézetet támogatott, ahova szívesen tértek vissza az orvosok. A betegek kénytelenek voltak a környező régiókba, távoli városokba járni a kivizsgálások után. Ez a CT betölt most majd egy fájó űrt, a mi régiónk lakossága is megérdemli a gondos betegellátást”

– hangsúlyozta a polgármester.

Zuzana Dolinková, egészségügyi miniszter is örömét fejezte ki, hogy a kormány együttműködhet Nyitra megyével az ilyen lépésekben, biztos abban, hogy a vágsellyei CT nem csak a régió lakosságát, hanem a távolabbról érkezőket is biztonsággal szolgálja majd.

A miniszter elmondta, nagyon szépnek találja a megye által kiépített és karban tartott intézetet, az első napon való hasznos kivizsgálás sorozat pedig bizonyítja, hogy a CT-nek igenis van létjogosultsága Vágsellyén.

Nyitra megye közel egy évvel ezelőtt kezdett intenzíven foglalkozni a gondolattal, hogy komputeres tomográf rendszert telepítsen a Vágsellyei Rendelőintézetbe. Realizálni, kivitelezni egy ekkora kaliberű tervet nem egyszerű, valóban eltartott egy évig, több mint 200.000 eurót fordított erre a megye. Reméljük, hogy segíthettünk a régió lakosságának”

– fejezte ki kérésünkre Branislav Becík, Nyitra megye elnöke, hozzátette, intenzíven oldják a gyerekügyeletek kérdését is, hiszen aggályos, hogy június elsejével akár Galántán is megszűnhet a gyermekügyelet. Tizenöt gyermekorvost tudnának szolgálatba állítani, ha a minisztárium engedélyezi.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »