Martin Klus nem gerinces ember, Nagymegyeren is bizonyította

Martin Klus nem gerinces ember, Nagymegyeren is bizonyította

Vicces ember ez a Klus, nagyon vicces! Bár nem tudom, hogy egy asztaltársaságban mennyire tud poénkodni, de a nagy nyilvánossághoz intézett intelmei tele vannak sziporkával és persze ellentmondással is. Ha kell nemzetébresztő történész, ha kell jövőbenéző reálpolitikus, de a tolerancia harcosának is gondolja magát.

De hogy a barátunk lenne a saját bevallása szerint felvidéki felmenőkkel is rendelkező szlovák külügyi politikus, azt közülünk senki sem állíthatja.

Az egyik pillanatban,

amikor az érdeke azt követeli, fölényesen kijelenti, hogy ne háborgassuk a múltat, a háború utáni megállapodás is egy lezárt téma, és a megbékélés jegyében a kapcsolatokat inkább a jelenre és a jövőre összpontosítsuk.

Ezt főleg a beneši dekrétumok ránk vonatkozó kitételeinél, valamint az elszakított magyar országterülettel kapcsolatban hangsúlyozza előszeretettel. Punktum!

Más esetben viszont nagyon is fontos számára a történelmi tudat ébrentartása!

A minap a nagymegyeri szerb temetőben elültetett megbékélés emlékfánál mondott beszédében már a kollektív történelmi emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet:

Nem szabad megfeledkeznünk a múlt leckéiről, mert ha nem tanulunk a történelemünkből, kénytelenek leszünk megismételni őket

Hírdetés

– mondta a külügyminisztériumi államtitkár. Mi ez, ha nem múltidézés? A kollektív történelmi emlékezés csak a magyarok számára tilos?

A TASR hírei alapján azt is kijelentette, hogy

soha nem szabad felcserélni a hazafiságot az agresszív nacionalizmussal!

Miközben pont a külügyi államtitkár uszított ellenünk a közelmúltban egy televíziós vitaműsorban, hogy a szlovákiai magyarok kettős állampolgársága hasonló helyzetet idézhetne elő Szlovákiában, mint Abháziában, Kelet-Ukrajnában, a Donyec-medencében és más hasonló háborús térségekben.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy biztonságkockázati tényezőként emlegetni a magyarokat Szlovákiában hazafiságot, avagy agresszív nacionalizmust jelent-e? Arra utalni a szociális hálón még képviselőként, hogy Krim ukrán, a Csallóköz pedig ugyanúgy szlovák, szintén csak hazafiság?

Ennyire tart tiszteletben minket…

Martin Klus neve, miután bekerült a szlovák nagypolitikába is, közszájon forog napjainkban a Felvidéken (igen, a Felvidéken!). Ha megkérdeznének akár egy felvidéki (igen, egy felvidéki) kisiskolást, hogy kit ismer a szlovák kormány államtitkárai közül, rögtön rávágná keserű szájízzel, hogy Klust. Filip Mónikát már nem mondhatja, mert őt leváltották, most már nincs magyar nemzetiségű államtitkárunk (se) a szlovák kormányban.

Így becsülik meg magyar választóikat a szlovák kormánypártok (és az ellenzéki pártok is)!

Nos, úgy tűnik, hogy a szlovák külügyi államtitkár esetében nem lesz elegendő egyetlen megbékélés emlékfa ültetés. Talán egy egész erdőre lenne szüksége, hogy békésen visszatérjen felmenői emlékéhez.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »