Marokkói diplomatát hallgattak ki a brüsszeli politikusbűnözők ügyében

A belga rendőrség egy marokkói diplomatát hallgatott ki hazájában az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós botrány miatt elrendelt nyomozás részeként – tájékoztatott a Le Desk című, francia nyelvű marokkói hírportál vasárnap.

A beszámoló szerint a kihallgatás azon vizsgálati nyomozás része, amelyet a belga rendőrség az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrányba keveredett, azóta leváltott szocialista alelnöke, Eva Kaili ügyében, titkosszolgálati jelentések alapján indított 2022 decemberében.

"A belga nyomozók ezen a héten Marokkóba utaztak az ügyben illetékes vizsgálóbíróval és a szövetségi ügyészség bírájával nyomozati feladatok ellátására és meghallgatásokra" – idézte a belga szövetségi ügyészség levelét a hírportál.

A korrupciós nyomozásokért felelős belga szövetségi hivatal (OCRC) munkatársai a diplomata mellett annak munkatársait is kihallgatták. Noha a hivatal nem kívánja megerősíteni a diplomata személyazonosságát, információk szerint azonban a Rabatban kihallgatott diplomata, Abderrahím Atmún, aki szoros kapcsolatban állt Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselővel. Panzeri a gyanú szerint azért fogadott el kenőpénzt a marokkói tisztviselőtől, hogy segítsen beavatkozni az EP hazáját érintő döntéseibe – írták.

Közölték, noha a belga ügyészség továbbá részleteket nem árult el az összegyűjtött bizonyítékokról, jelezték, hogy a marokkói hatóságok "előremutató együttműködést tanúsítottak a nyomozás során".

Marokkó a gyanú szerint Katarhoz hasonlóan titokban, kenőpénzek és nagy értékű ajándékok átadásával befolyásolta az Európai Parlament döntéshozatalát az országot érintő ügyekben – emlékeztettek.

Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán közölte: a marokkói kihallgatásokhoz az vezetett, hogy Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselő feleségével és lányával folytatott telefonbeszélgetései arra engedtek következtetni, hogy ajándékokat fogadott el egy marokkói diplomatától, aki jelenleg varsói nagykövetként szolgál. A két férfi évek óta ismerte egymást – írták.

Hírdetés

Az EP Marokkóért felelős albizottságának korábbi elnöke, Panzeri otthonában 600 ezer eurót foglaltak le 2022 decemberében – emlékeztettek.

Az Európai Parlament leváltott alelnökét, Eva Kailit, valamint élettársát, az olasz Francesco Giorgit és Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként.

A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Panzeri január végén vádalkut kötött a nyomozókkal. Panzeri korábban azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott át Marc Tarabella belga EP-képviselőnek "a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért".

(MTI)

Visszaül az Európai Parlamentbe Eva Kaili, a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője

A Katargate utolsó börtönben lévő gyanúsítottját is kiengedik – házi őrizetbe kerül


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »