Marcel Ciolacu szerint az RMDSZ-nek is részt kell vennie a PSD és a PNL között körvonalazódó koalícióban

Marcel Ciolacu szerint az RMDSZ-nek és a nemzeti kisebbségek képviselőinek is részt kell venniük a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) között körvonalazódó politikai konstrukcióban.

A PSD elnök pénteken újságírók kérdésére hangsúlyozta: a pártja egy politikai konstrukció kialakítására készül szövetkezni a liberálisokkal. ‘A koalíciós kormány, Románia kormánya egy dolog, a politikai konstrukció teljesen másról szól’ – jelentette ki.

Hírdetés

Arra a kérdésre, miszerint el tud-e képzelni hét évig tartó közös kormányzást a PNL-vel, Marcel Ciolacu azt válaszolta: a két párt együttműködésének távlatainál most sokkal fontosabb megvizsgálni, hogy milyen teendők várnak a kormányra jövő februárig, márciusig. ‘Nagyon fontos átvészelni a márciusig tartó időszakot’ – fogalmazott.

Arról, hogy a PSD el tudna-e fogadni liberális miniszterelnököt, Ciolacu kijelentette: szerinte már Florin Cîţuban is tudatosult, hogy többé nem lehet kormányfő. Arra már nem kívánt válaszolni, hogy el tudná-e pártja fogadni a korábban kormányalakítással megbízott Nicolae Ciucát miniszterelnöknek. Szerinte a következő napokban folytatódó tárgyalásokon előbb a közös kormányzás elveit kellene tisztázni a liberálisokkal, nem jó ‘látatlanban’ osztozkodni a posztokon.

Újságírói felvetésre közölte: elképzelhetőnek tartja, hogy a kormánytisztségeket a parlamenti erőviszonyok alapján osszák szét a PSD, a PNL és az RMDSZ között, pártja pedig ‘engedményként’ nem fog ragaszkodni ahhoz, hogy a felmérések eredményeit vegyék figyelembe.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »