Maradj a víz felett! – Felvidéki Vállalkozói Expo hatodszor

Maradj a víz felett! – Felvidéki Vállalkozói Expo hatodszor

A dunaszerdahelyi MOL Aréna az elmúlt héten nem csupán a sárga-kékek aranyosmarótiak elleni találkozójának adott otthont, hanem egy nappal korábban a Felvidéki Vállalkozói Expónak is. A szlovákiai magyar vállalkozók legnagyobb szakmai találkozóját idén a „Maradj a víz felett!” mottó jegyében szervezte meg a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége a Nemzetpolitikai Államtitkárság, Dunaszerdahely önkormányzata és Nagyszombat megye támogatásával.

Az marad a víz felett, aki megtanul úszni. Vagyis megtanulja a vállalkozás csínját-bínját, ezért fontos, hogy a különböző területeken dolgozó vállalkozók évről évre találkozzanak, építsenek kapcsolatokat, keressék az együttműködés lehetőségeit, tanuljanak egymástól, új vásárlókat szólítsanak meg termékeikkel vagy szolgáltatásaikkal. Az expo emellett hasznos szakmai előadásokat is kínál, sőt, a legjobbakat díjazzák, mások védjeggyel gazdagodnak.

Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke a kis- és közepes vállalkozások szerepét a hazai gazdaság szempontjából vizsgálta. Mint mondta, a szlovákiai munkavállalók fele a kkv-szektorban dolgozik, a bruttó hazai termék egyharmadát a kis- és közepes vállalkozások adják. Mindezek ellenére nem kapnak kellő figyelmet.

Iván Tamás kitért arra is, hogy ebben a nem éppen vállalkozásbarát környezetben hogyan segíthetnek az olyan kapcsolatépítést ösztönző rendezvények, mint a Felvidéki Vállalkozói Expo. A kis- és közepes vállalkozások elérhető közelségben vannak, ők azok, akik a nyereségüket nem viszik külföldre, hanem helyben fektetik be. És ők azok, akik nem mennek el, helyben, a régióban képzelik el saját és családjuk jövőjét. Már csak ezért is nagyobb figyelmet érdemelnének az állam részéről, amikor a támogatásokat elosztja, a fogyasztó részéről pedig azzal, hogy tőle vásárolnak.

Magyar Termék

A résztvevők megismerkedhettek a Magyar Termék védjeggyel, amely ugyancsak a regionális szereplők erősítését célozta meg. Napjainkban már mintegy 230 cég több mint 5200 terméke és szolgáltatása viseli a Magyar Termék védjegyek valamelyikét.

A jelenlegi kusza gazdasági helyzetben még a tapasztalt üzletemberek számára is nehéz kiigazodni, a fiatalabbaknak pedig hatalmas kihívásokkal kell megküzdeniük. Ebben is segíthetnek az expóhoz hasonló szakmai rendezvények.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság már 2016 óta megkülönböztetett figyelmet fordít a külhoni magyar vállalkozókra, amikor is egy átfogó Kárpát-medencei magyar vállalkozói közösség kiépítésébe kezdett.

Hírdetés

Nálunk ebben a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége a partnere. A másodízben meghirdetett mentorprogram célja továbbra is az, hogy a tapasztalt vállalkozók eligazítsák a kezdőket, emellett olyan kapcsolati háló kiépítésében is segítenek, amely a későbbiekben is segítheti a fiatal vállalkozókat. A programot, amely már Erdélyben és a Vajdaságban is fut, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a kezdeményezésére társzervezőként indította a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége, a budapesti Design Terminal szakmai támogatásával. A program első felvidéki évadát 2021-ben valósították meg, lapunk hasábjain is többször beszámoltunk erről és a mentorok hatékony segítségének eredményeiről.

Az eddigi tapasztalatokról is szó esett az expón, ahol a szereplők segítségével ismerhette meg a szakmai közönség a részleteket, s a miértekre, mikéntekre is választ kapott.

A mesterséges intelligencia és a sikersztorik

A mesterséges intelligencia térnyerése talán napjaink egyik leggyakrabban emlegetett és legizgalmasabb témája. Ha a kérdés gazdasági vetületét vizsgáljuk, már jelenleg is érezhető, óriási változásokat hozhat az egyébként is „okosnak” vagy smartnak nevezett hétköznapokban. Abból is érezhető ez, hogy olyan globális szereplők, mint például a Google is hatalmas erőfeszítéseket tesz azért, hogy ne maradjon le az új, az egész világot, illetve az életünket átalakító folyamatokról. A felvidéki vállalkozások nagy része persze sokkal kisebb volumenben gondolkodik, mint a multinacionális világcégek, de azzal tisztában vannak, hogy a küszöbön álló hatalmas változások rájuk is hatással lesznek. Az pedig most dől el, élvezői vagy elszenvedői lesznek-e az átalakulásnak.

A munkaerő pótlása vagy a munkafolyamatok meggyorsítása történhet a mesterséges intelligencia közreműködésével, esetleg alapvetően átírhatják a hétköznapjainkat a „gondolkodó gépek”. Erről is szó esett a dunaszerdahelyi Felvidéki Vállalkozói Expón.

Egy kerekasztal-beszélgetésen az Év vállalkozója verseny győztesei beszéltek arról, hogyan is jutottak el a diadalig, s mi volt a sikerük hátterében. Érdekes történeteket hallhatott a közönség, amelynek soraiban nem csupán vállalkozók, hanem középiskolások is helyet kaptak, olyanok, akik maguk is vállalkozóként képzelik el a jövőjüket. A részvételük azért is különösen fontos, mert az oktatás területén a gyakorlati példák hiánya okozza a lemaradást, pedig nyilvánvaló, szükségük lenne a diákoknak az üzleti példaképekre, akik munkájukkal nem csupán gazdasági lehetőséget teremtenek, hanem egy közösség erejét is növelik.

Mindeközben a kiállítók kínálták termékeiket és szolgáltatásaikat az expó látogatóinak. A kézműves alkotásoktól a napkollektoron át a süteményekig volt választék bőven, ami azt is mutatja, valóban sokszínű a felvidéki vállalkozói közeg.

A rendezvény végén a közönség szavazatai alapján a kiállítók versenyének győztesét, az Asbóth Bee Farmot és dobogósait is megismerhettük, de előbb Risztov Éva, olimpiai bajnok úszónő tartott előadást a tőle megszokott őszinteséggel.

Megtudhattuk, hogy 26 évnyi sportolás után napjainkban miért távolodott el a versenyzéstől, hogyan ünnepelte meg a 11 évvel ezelőtt szerzett aranyát, de azt is, miként sikerült felállnia onnan, ahol mások már feladták volna.

Megjelent a Magyar7 hetilap 48. számában. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »