Már hivatalos, megbukott a Conte-kormány

Már hivatalos, megbukott a Conte-kormány

Draghi accetta l'incarico con riserva: «Vincere la pandemia e rilanciare il Paese. Mi rivolgerò ai partiti».  Domani le consultazioni

Immár hivatalos: megbukott Giuseppe Conte, az eddigi olasz miniszterelnök. Az olasz államfő Mario Draghit, az Európai Központi Bank előző elnökét kérte fel kormányalakításra. Draghi szakértői kormányt akar felállítani, amelyik kivezethetné Olaszországot az egészségügyi és gazdasági válságból. Úgy tűnik, Matteo Salvini és az olasz jobboldal támogatja Draghit, azzal a feltétellel, ha néhány hónap vagy maximum egy év múlva választások lesznek – hangzott el az M1 Híradójában.

Az eddigi kormánykoalíció felbomlása miatt sürgős lépéseket kell tenni az Olaszországot sújtó járványhelyzet kezelésére – ezzel indokolta kedden az olasz államfő, Sergio Mattarella a döntését, miszerint az előre hozott választások helyett azonnali kormányállítás mellett teszi le a voksát. Késő esti televíziós beszédében kijelentette: nincs idő arra, hogy hónapokig tartó egyeztetések nyomán alakuljon kabinet.

„Kötelességem felhívást intézni az összes parlamenti erőhöz, hogy szavazzanak bizalmat egy új kormánynak, amely nem kötődik semmilyen politikai erőhöz” – mondta Sergio Mattarella.

Matteo Renzi megpecsételte a baloldali kormánykoalíció sorsát

Az elnök azután jelentette be a szakértői kormány felkérését, hogy kiderült: kudarcba fulladtak a baloldali kormánykoalíció megmentésére tett erőfeszítések. A kormányzó Öt Csillag Mozgalom színeiben megválasztott Roberto Fico képviselőházi elnök az elmúlt napokban még megkísérelte összebékíteni a koalíciós partnereket, ám erőfeszítéseit nem koronázta siker.

A kormányválságot kirobbantó korábbi kormányfő, a baloldali Demokrata Pártból való kilépését követően saját szervezetet alapító Matteo Renzi ugyanis kijelentette: nem hajlandó egy új Conte-kormányt támogatni.

„Az Élő Olaszország politikai kormány felállítását támogatja, ehhez minden lehetőséget megadunk” – mondta Matteo Renzi volt kormányfő, az Élő Olaszország elnöke, megpecsételve a kabinet sorsát.

A tárgyalások legnagyobb vesztese Giuseppe Conte, aki múlt kedden mondott le a miniszterelnöki tisztségről. A kormányfő és az őt delegáló Öt Csillag Mozgalom azt remélte, harmadszorra is őt kérik fel kormányalakításra.

Hírdetés

Mario Draghi bízik a többség megteremtésében

Mattarella elnök kiszemelt jelöltje azonban nem ő, hanem az Európai Központi Bank (EKB) előző elnöke, Mario Draghi lett, aki kedden délben már el is látogatott az elnökhöz, és átvette új megbízatását.

Draghi egyelőre bízik abban, hogy képes lesz többséget teremteni az alsó- és felsőházban egyaránt.

„Nagy tisztelettel a parlamenthez fogok fordulni. Bizonyos vagyok abban, hogy parlamenti pártokkal, képviselőcsoportokkal és a szociális partnerekkel folytatott tárgyalásokból egység születik. Ez az egység képessé tehet minket arra, hogy pozitív és felelősségteljes választ adjunk az elnök felkérésére” – mondta Mario Draghi megbízott miniszterelnök.

A gazdasági és politikai erők egyelőre meglehetősen megosztottak abban, hogy sikerül-e valóban kormányt alakítania Mario Draghinak.

A piacok, a tőzsdék máris pozitívan reagáltak arra, hogy az államfő Mario Draghit bízta meg a következő kormány megalakításával. Az ő személye nem meglepetés, mégis meglepetéssel reagáltak a pártok.

Az Öt Csillag Mozgalom, eddigi kormánypárt határozott nemet mond, és ellenzékbe kíván vonulni. Elemzők rámutattak, hogy a kormányválsággal az Öt Csillag Mozgalom tovább gyengült, és már korábban is ereje felére esett vissza.

A jobbközép vezet a baloldal előtt

Várakozás előzi meg Matteo Salvini, a Liga és a jobbközép koalíció vezetője állásfoglalását, és Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország vezetője máris üdvözölte régi barátja, Mario Draghi megbízatását.

A jobbközépnek ugyanakkor nem feltétlenül érdeke, hogy belépjen az új kormányba, a közvélemény-kutatások alapján ugyanis a Salvini vezette pártszövetség vezet a baloldal előtt, és előre hozott választások esetén egyedül is képes lehet kormányt alakítani.

Abban az esetben, ha Mario Draghi mégse kapna elegendő támogatást, az államfő választásokat ír ki, és addig az EKB volt elnöke vezetheti az országot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »