Már az első fordulóban újraválasztották a madagaszkári elnököt – bár úgy nem annyira nehéz, ha az ellenzék bojkottál

Újraválasztották Andry Rajoelinát a madagaszkári elnökválasztás első fordulójában a választási bizottság által szombaton ismertetett előzetes eredmények szerint. Tíz ellenzéki jelölt a voksolás bojkottjára szólította fel a szavazókat.

A 49 éves Rajoelina, aki második mandátumáért indult, a leadott szavazatok 58,95 százalékát kapta a fővárosban, Antananarivóban tartott sajtótájékoztatón ismertetett eredmények szerint, amelyeket még a legfelsőbb alkotmánybíróságnak is hitelesítenie kell.

A 2018-ban megválasztott Rajoelina először 2009-ben került hatalomra, amikor lázadással megbuktatták Marc Ravalomanana volt elnököt.

Tizenegymillió szavazásra jogosultat vártak november 16-án az urnákhoz, hogy Rajoelina és tizenkét másik hivatalos jelölt közül megválassza az új államfőt. Tíz ellenzéki jelölt – közöttük két volt államfő – azonban felszólították a választókat, hogy "tekintsék nem létezőnek a választást", és kampányolni sem voltak hajlandók. Pénteken előre bejelentették, hogy nem fogják elismerni az általuk "törvénytelennek és csalásokkal tarkítottnak" tartott másnapi voksolás eredményét.

Hírdetés

Az ellenzék a választások előtt tüntetésekre szólított fel, a nem túl nagyszámú megmozdulásokat rendszeresen könnygázzal oszlatták fel.

Az előzetes eredmény bejelentése után az ellenzék közölte: bírósághoz fordul a választás érvénytelenítését kérve.

A politikai válság júniusban tört ki az indiai-óceáni szigetországban, amikor kiderült, hogy az államfő 2014-ben titokban francia állampolgárságot kapott. Az ellenzék szerint emiatt nem indulhatott volna a választáson, de a bíróság nem volt hajlandó megfosztani ettől a jogától.

Nyolc ország és szervezet, közöttük az Egyesült Államok és az Európai Unió fejezte ki az elmúlt hónapokban az aggodalmát a tüntetéseken tapasztalható feszültségek miatt, és bírálta az erő túlzott alkalmazását az ellenzékkel szemben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »