Már a WHO szerint is elfogadhatatlanul lassú az uniós oltási kampány

Nincs vége az uniós vakcina-beszerzéssel kapcsolatos vitáknak és feszültségeknek. Csütörtökön ugyan született egy megegyezés arról, hogy ellensúlyozzák az eddigi aránytalanságokat, de ezt több tagállam sem fogadja el. Az egészségügyi világszervezet közben elfogadhatatlanul lassúnak nevezte az uniós oltási kampányt – derült ki az M1 Híradójában.

Megkapta az engedélyt gyártási kapacitásának növelésére Európában a német BioNtech és az amerikai Pfizer gyógyszergyár. Az új, németországi üzem önellátó, azaz nem csak a koronavírus elleni kész vakcinát gyártják majd hígítással, hanem az annak alapjául szolgáló hatóanyagot is.

Az Európai Unióban komoly feszültségeket okoz a vakcinahiány. A gondok enyhítését szolgálja az a megállapodás, amelyet csütörtök este hagyott jóvá a tagországok többsége, köztük Magyarország is.

Az Európai Unió által lekötött vakcinákat elvileg lélekszám-arányosan kellett volna szétosztani a 27 tagország között, a gyakorlatban azonban több tagállamba is kevesebb jutott, mint ami járt volna.

A mostani megállapodás értelmében egy, a második negyedévben érkező, tízmillió adagos Pfizer-szállítmánnyal egyenlítik ki az aránytalanságokat.

A tízmillióból közel hárommillió adag úgynevezett szolidaritási vakcina lesz, amit öt, a beszerzésekkel lemaradt ország – Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország és Szlovákia – között osztanak szét.

Hírdetés

„Ez a döntés, botrányos. Ellenkezik az Európai Bizottság eddigi iránymutatásával. A testület világosan megfogalmazta, a vakcinákat a lakosság számarányához viszonyítva kell elosztani ”– mondta Andrej Babis, miután kiderült, hogy Csehország nem kap többlet-mennyiséget.

Ausztria a Csehország iránti szolidaritásból utasította el a megállapodást, mondván, ott is több vakcinára van szükség, hogy megbirkózzanak a súlyos járvánnyal.

Sebastian Kurz osztrák kancellár az egyenlőtlenséget okozó uniós vakcina-elosztás egyik leghangosabb bírálója, Csehországnak például a saját keretéből fog átadni 30 ezer adagot.

„A legtöbb érintett ország a szomszédunk, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország. Ezekben az államokban az oltási folyamat lassabban halad, mint a többi európai országban és ennek a következményét mi is megérezzük, hiszen a vírust nem lehet a határnál feltartóztatni” – fogalmazott nemrég az osztrák kancellár.

Európa nagy részén eközben egyre súlyosabb a járványhelyzet. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének csütörtöki közleménye szerint ehhez az is hozzájárult, hogy elfogadhatatlanul lassú az oltási kampány.

Az elmúlt öt hétben jelentősen megnőtt az igazolt fertőzöttek száma, ezért a WHO nem csak az injekció beadásának gyorsítását, hanem az oltóanyagok gyártási kapacitásának növelését is sürgette.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »