Már a romániaiak 43%-a támogatja az azonos nemû párok kapcsolatának legalizálását

Már a romániaiak 43%-a támogatja az azonos nemû párok kapcsolatának legalizálását

Romániában a fiatal felnőttek jelentős része gondolja úgy, hogy az azonos nemű pároknak törvényes védelmére van szüksége, tehát bejegyzett élettársi szerződéssel vagy házasságkötéssel legalizálhatják a kapcsolatukat, de minden korosztályban nőt az LMBTI-személyek és az azonos nemű párok elfogadottsága az ACCEPT jogvédő szervet felmérése szerint, amelynek eredményeit április 15-én mutatták be.

Azt írják, hogy 2016-hoz viszonyítva, amikor a család alkotmányos meghatározásáról szóló népszavazást tartották, megduplázódott azoknak az aránya, akik támogatják az azonos nemű személyek alkotta párok házasságát, kapcsolatuk törvényesítését. A megkérdezettek 43 százaléka mondta azt, hogy valamilyen jogi védelemre (26 százalék szerint házasság, 17 százalék szerint bejegyezett civil élettársi viszony) ezeknek a pároknak is szüksége van Romániában.

Kiemelik, hogy Romániában először fordul elő, hogy egy adott korcsoportban többségben vannak azok, akik szükségesnek tartják az meleg és leszbikus párok családhoz való jogának a tiszteletben tartását. A 18-34 év közötti korosztályban a megkérdezettek 56 százaléka gondolta azt, hogy az ilyen párkapcsolatoknak, családoknak szüksége van a jogi védelmére.

Hírdetés

A felmérés szerint állítólag a románok 68 százaléka ért egyet azzal, hogy minden családot megillet a védelem Romániában, beleértve az azonos nemű párok által alkotott családokat is.

A megkérdezettek 71 százaléka vélte úgy, hogy az azonos neműek házasságának legalizálása nem befolyásolna a saját életét, 25 százalék mondta azt, hogy negatívan vagy inkább negatívan érintené őt, míg 4 százalék mondta azt, hogy pozitív hatással lenne rá.

A romániaiak 67 százaléka véli úgy, hogy igazságtalan az LMBTI-személyekkel szemben, hogy nem örökölhetik a közösen megszervezett javakat a partnerük halála után.

A felmérésből az is kiderül, hogy azoknak a 62 százaléka, akik pozitívan viszonyulnak az azonos neműek közötti házassághoz, pozitívan nyilatkoznak abban a kérdésben is, hogy gyereket fogadhassanak örökbe. Mi több, azok akik a házasság ellen vannak, szintén elismerik az LMBTI-személyek azon jogát, hogy szülők legyenek (vagy már szülők), és szükségük van a törvényes védelemre. (g4media)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »