Magyar köténykék és farsangi mulatság a nagyfödémesi óvodában

Magyar köténykék és farsangi mulatság a nagyfödémesi óvodában

Karneváli mulatságot – maszkanapot – tartottak a Nagyfödémesi Meseország Óvodában. Az ovisok a magyar nemzeti összetartozást szimbolizáló kis köténykéikben készülődtek a farsangi mulatságra. A hímzett kötényeket a Rákóczi Szövetség pályázatának köszönhetően sikerült megvásárolnia az óvodának.

Lassan visszatér a hangos, mulatságokkal tarkított élet az óvodákba is. A nagyfödémesi magyar óvodában február 16-án tartottak batyusbálhoz hasonló farsangi mulatságot. Az ünnepélyt egy héttel ezelőttről halasztották el, mert a gyermekek tömeges megbetegedése miatt az óvoda csak korlátozott üzemmódban működött. Mára már szinte mindenki felgyógyult, így a járványügyi rendelkezések betartása mellett meg tudták tartani a Nagyfödémesen „maszkanapként” emlegetett farsangi mulatságot az óvodában.

A nagyfödémesi óvodások azokban a kis, magyar szimbólumokkal tarkított köténykékben készültek a farsangra, amelyeket az óvoda a Rákóczi Szövetség adventi pályázatából vásárolt.

Manó Ivett, az intézmény vezetője elmondta, igyekszenek erősíteni a gyerekekben a magyar nemzethez való tartozás érzését, építenek a hagyományokra, így nagyon örültek annak, hogy ilyen maradandó eszközöket tudtak vásárolni a pályázati összegnek köszönhetően. A köténykéket a magyar nemzeti lobogó színei és a Manócska Óvoda kivarrt logója díszíti. Praktikus darabok, hiszen lemosható anyagból készültek. Farsangra só-liszt gyurmából készített linzerkéket gyártottak bennük az ovisok.

Hírdetés

A Nagyfödémesi Meseország Óvodában mindig előszeretettel ülik és élik meg a hagyományokat. A farsangot a díszítéssel kezdik, majd népi játékokkal, bemutatókkal, dalok és versikék ritmizálásával folytatják. A csallóközi Glamour zenekart idén is vendégül látták, a gyerekek már jól ismerik, szeretik az általuk előadott dalokat. Farsangra való hangolódás gyanánt előkerülnek a különböző ruhák is, a gyerekek beöltöznek orvosnak, rendőrnek, így a különböző foglalkozásokkal is megismerkednek a hagyomány kapcsán. Az igazgatónő nevetve teszi hozzá, hogy idén is az „erős emberek” és a szép hercegnők jelmezeibe öltöztek legszívesebben a gyerekek.

Jó volt látni a gyermekek örömét, hogy végre újra vidámság, karnevál van az óvodában. A zene a tánc, a gyermekek kacaja minket is feltöltött”

– meséli az óvónő.

A Meseország óvoda teljes kapacitáson működik, 55 gyermek jár a három osztályba. Az igazgatónő sajnálkozva mondja, hogy sajnos nem tudtak több gyermeket felvenni, pedig igény lenne rá. Szerencsére épül már az új óvoda, amelynek épülete egy folyosóval lesz összekötve a jelenlegivel. Az új épületszárnyban valószínű további magyar és szlovák óvodai osztályok is helyet kapnak. Nagyon várják már, hogy több terük legyen, hiszen leginkább a helyhiánnyal küzdenek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »