Macron nem csatlakozik Bidenhez, aki népirtással vádolja Putyint

Óvatosan fogalmazott Emmanuel Macron leköszönő francia köztársasági elnök orosz kollégájával kapcsolatban azt követően, hogy Joe Biden amerikai elnök népirtással vádolta meg Vlagyimir Putyint.

Miután korábban Vlagyimir Putyin orosz elnököt “mészárosnak” nevezte, az Egyesült Államok elnöke ismét egy nagyon erős szót használt az ukrajnai orosz megszállókkal szemben. Joe Biden kedden népirtással vádolta meg az orosz hadsereget Ukrajnában, először használva ezt a kifejezést a Moszkva által megszállt országban kialakult helyzet leírására – írja a Le Parisien.

“A családja költségvetése vagy a benzintank megtölthetősége nem függhet attól, hogy egy diktátor háborút hirdet és népirtást követ el a világ másik felén” – mondta az amerikai elnök az infláció elleni küzdelem jegyében tett iowai útja során.

Emmanuel Macron a maga részéről továbbra is önmérsékletre szólított fel, és inkább nem használta a “népirtás” kifejezést. “Óvatos lennék a szavakkal” – mondta szerda reggel a France 2 műsorában, aláhúzva, hogy ennek a kifejezésnek sajátos értelme van.

Hírdetés

Macron elmondta: továbbra is arra törekszik, „hogy képesek legyünk megállítani ezt a háborút és újjáépíteni a békét és nem vagyok biztos abban, hogy a szavak eszkalációja segít a dolgokon”

Kijelentette:„Oroszország indított meg egy rendkívül brutális háborút. Mostanra kiderült, hogy az orosz hadsereg háborús bűnöket követett el. Meg kell találnunk a felelősöket.”

A francia elnök, aki jelenleg újraválasztásáért indul, azt is megjegyezte, hogy Franciaország együttműködik Ukrajnával az esetleges háborús bűnök kivizsgálásában.

A CNN hozzáteszi: Biden szerint “egyre világosabbá és világosabbá válik, hogy (Vlagyimir Putyin orosz elnök) egyszerűen megpróbálja eltörölni még az ukránság gondolatát is”.

Az amerikai hírtelevízió hozzáteszi: az amerikai minősítésnek, miszerint Biden népirtásról beszélt, nincsenek jogi következményei, de jelentős súlya van, mivel az elnök arra törekszik, hogy az országokat a Moszkva elszigetelésére és megbüntetésére irányuló stratégia mögé állítsa.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »