Ma iktatják be hivatalába Peter Pellegrini köztársasági elnököt

Ma iktatják be hivatalába Peter Pellegrini köztársasági elnököt

Szombaton lép hivatalba Peter Pellegrini újonnan megválasztott köztársasági elnök. Pellegrini Zuzana Čaputovát követi az államfői hivatalban. Pellegrini Pozsonyban, 11:45-től a Szlovák Filharmónia épületében teszi le elnöki esküjét a parlament előtt. Ezt követi a beiktatási beszéd, amelyben Pellegrini új államfőként ismerteti elképzeléseit.

Az elnök ezután a pozsonyi Hviezdoslav térre vonul, ahol katonai tiszteletadással fogadják. Ezt követően ünnepi mise lesz a pozsonyi Szent Márton-székesegyházban.

Az új államfő ezután az elnöki palotában szimbolikusan átveszi az elnöki hivatalt Zuzana Čaputová leköszönő köztársasági elnöktől. Ezután az elnöki díszőrség felvonulása, majd ünnepi ebéd következik, amelyen Pellegrini tizenöt fiatalt és tizenöt idős embert lát vendégül.

Szombat este Pellegrini koszorút helyez el a pozsonyivánkai Štefánik-emlékműnél, majd a dévényi Szabadság kapuja emlékműnél tiszteleg. A beiktatási ünnepség ünnepi fogadással zárul a pozsonyi várban.

A Slovensko mozgalom nem vesz részt az új államfő beiktatásán

A Slovensko mozgalom tagjai nem vesznek részt Peter Pellegrini államfői beiktatásán – tájékoztatta a TASR-t Matúš Bystriansky, a mozgalom szóvivője. Ennek oka, hogy Oroszország képviselőjét is meghívták az eseményre. Patrícia Medveď Macíková, Pellegrini szóvivője a TASR-nek elmondta, eredetileg a Slovensko, Za ľudí, KÚ-frakció három tagja jelzett vissza a megadott határidőig, hogy részt kíván venni a beiktatáson.

Hírdetés

„Oroszország képviselőjének meghívásával Peter Pellegrini ukránok tízezreinek, ártatlan gyerekek, nők és férfiak hozzátartozóinak nevet a szemébe, akik Putyin gyilkos katonáinak tombolása miatt veszítették el szeretteiket”

közölte a Slovensko mozgalom, amely a döntést „az ártatlan áldozatok szenvedése és Ukrajna területi egysége totális ignorálásának” tekinti.

Medveď Macíková közölte, Oroszország szlovákiai nagykövetét hívták meg a beiktatásra.

„Mivel a nagykövet jelenleg nem tartózkodik Szlovákiában, a nagykövetség a megbízott ügyvivővel képviselteti magát”

mondta. Hozzátette, hogy a Slovensko, Za ľudí, KÚ-frakció három tagja fokozatosan mondta vissza a részvételét, május 27-én, illetve június 11-én és 13-án.

Pellegrinit az április 6-án tartott elnökválasztás második fordulójában választotta államfővé a lakosság. Szlovákiának eddig öt államfője volt. Michal Kováč volt az első, őt még a parlament választotta meg. A lakosság 1999-ben választott először államfőt, akkor Rudolf Schuster lett a köztársasági elnök. Őt követően két cikluson át Ivan Gašparovič, majd Andrej Kiska töltötte be a tisztséget, a legutóbbi köztársasági elnök pedig Zuzana Čaputová volt. Hivatali ideje akkor ér véget, amikor utódját, Peter Pellegrinit beiktatják.

tasr


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »