Lukáš Krivošík: A francia nők rámutattak a MeeToo-kampány vakfoltjára

Lukáš Krivošík: A francia nők rámutattak a MeeToo-kampány vakfoltjára

Csak a gall kakas országából jöhetett ilyen öntudatos, átütő és frissítően szégyentelen válasz a MeToo kampányra.

A megerőszakolás bűntettnek számít“ – hangzik annak a nyílt levélnek az első sora, amit a Le Monde napilap közölt a múlt héten. „Az erőltetett vagy a félszeg flörtölés nem bűntett, sőt a lovagiasságnak sem kell magában rejtenie a ragadozók agresszivitását“ – így folytatódik az a szöveg, amit több száz prominens francia hölgy támogatott. Köztük Catherine Deneuve és Catherine Robbe-Grillet színésznő, valamint Catherine Millet és Abnousse Shalmani írónő.

Természetesen nem igaz, hogy a nyílt levél szerzői így akarnának könnyíteni a szexuális erőszak okozta problémákon. Sőt, azt sem szeretnék tagadni, hogy léteznek olyan férfiak, akik kihasználják és fitogtatják az erejüket az alárendelt helyzetben lévő nőkkel szemben. (…)

A francia nők inkább kipellengérezik a MeToo mozgalom túlkapásait. A francia nők olyan „besúgó kampányról“ írnak, melynek olyan férfiak is áldozatul estek, akik csupán azt a bűnt követtél el, hogy megérintettek egy női térdet vagy intim beszélgetést folytattak egy munkavacsora során. Mindemellett a francia hölgyek óva intenek az újkori „puritanizmustól“, melynek célja, hogy a nőket az „örök áldozatok“ szerepében tüntessék fel, ezenfelül pedig a szexuális forradalom vívmányait is veszélybe sodorják…

(…) Deneuve-ből ugyan nem kell hőst csinálni (a múltban az abortusz legitimizációja mellett harcolt), mégis a prominens francia nők egy fontos dologra hívják fel a figyelmet: A flörtölés és a molesztálás közötti határ nagyon gyakran áttekinthetetlen és ködös.

Sötét zóna

Hírdetés

Az udvarlás régi rítusainak szabályai nagyon gyakran informálisak voltak, s ezeket nagyrészt a 20. század 60-as éveiben végbemenő szexuális forradalom döntötte romba. Manapság nagyon sok férfi zavart és bizonytalan azoktól az ellentmondásos elvárásoktól, amelyekkel egy szerelmi kapcsolatban meg kell küzdeniük.

Egyrészt a hölgy iránt érdeklődő férfinak kezdeményezőnek, ötletesnek és határozottnak kell lennie. Másrészt mi történik, ha az igyekezetük a várt hatás ellenére kínosan, tétován és ügyetlenül sül el? Vagy például mi van akkor, ha a férfi rosszul veszi a leendő partnernője által sugárzott jeleket, és megpróbálja őt megérinteni vagy megcsókolni annak ellenére, hogy a kiválasztott hölgy nem szeretné? A férfi rögtön a MeeToo mozgalom egyik újabb esete lesz?

(…) Catherine Deneuve és társai valójában nem a szexuális ragadozókat védelmezik, hanem a nők és a férfiak jogát egyféle játékosságra, pajkosságra és spontaneitásra, hiszen az a veszélye áll fönn, hogy a puritanizmus mindezt elpusztítja a bárminemű fizikai közeledés előtti kölcsönös beleegyezés kikérésének javára. Mindez nem más, mint a hálószoba amolyan bürokratizációja.

(…)

Postoj.sk, Lukáš Krivošík: Francúzky upozornili na slepú škvrnu kampane MeToo

Nyitókép: Clemens Bilan/EPA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »