Lóháton hozták a világ magyarságának imaüzeneteit

Lóháton hozták a világ magyarságának imaüzeneteit

Megérkezett Csíksomlyóra a VI. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat, a lovasokat kisebb ünnepléssel fogadták a Hármashalom-oltárnál. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, aki idén is részt vett a lovas zarándoklaton, úgy fogalmazott, hogy számukra legfontosabb az, hogy kézzelfoghatóvá váljon a nemzeti összetartozás érzése, ne csak egy elvont fogalom, hanem valódi élmény legyen.

A hatodik alkalommal megszervezett lovas zarándoklaton a Kárpát-medence minden irányából vettek részt lovasok, több mint 300-an. A csapatok közül többen péntek délután érkeztek meg a csíksomlyói nyeregbe, a Hármashalom-oltárhoz, ahol ünnepséggel fogadták őket. Az érkezőket Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere köszöntötte.

“Ez egy lelki zarándoklat, amely a hit erejéből, a nemzeti összetartozás lelkesedéséből, és a ló iránti szeretetből táplálkozik” – mondta a polgármester, majd Márton Áron püspököt idézve úgy fogalmazott, hogy: ahogyan fontos a mindennapos munka, ugyanolyan fontos a közösségi élet is.  “A zarándokok a földi utakon jöttek Csíksomlyóra, de „azért vagyunk itt, hogy a lelkiekben keressük az utat az égiekhez” – tette hozzá.

„A jeges eső sem állíthat meg minket” – írta korábbi Facebook-bejegyzésében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki gyergyószéki lovasok körében idén is csatlakozott a lovas zarándoklathoz a Gyergyószentmiklós–Csíksomlyó útvonalon. Csütörtökön indultak lóháton, és pénteken érkeztek meg a többi zarándokkal együtt.

“Felemelő érzés látni azt, hogy sokan magukénak érzik a lovas kultúra, lovas hagyományok ápolását, magukénak érzik azt, hogy a gyerekeink, fiatalok is lóra üljenek, megtanuljanak lovagolni, és mindazokat a hagyományokat, amelyeket az őseink ránk hagytak, azt továbbadják gyermekeiknek, unokáiknak” – osztotta meg az ünnepi felszólalásában Potápi Árpád János.

Hírdetés

Hozzátette, évről évre egyre többen lesznek itt, hiszen a fiatalok körében menőnek számít, hogy két-három napot lovagolnak, hogy aztán kicsit elfáradva, törődötten, sárosan, jégtől verve, de itt legyenek, közösen ünnepelve.

„Idén először csatlakoztak a zarándoklathoz a csángó lovasok. Reméljük azt, hogy egyre többen jönnek majd közülük is, emlékezve arra a történelmi jelenetre, amikor csángó fiatalok óvták meg Márton Áron mártírlelkű püspökünket utolsó bérmakörútján, 1949-ben. Azért is gondoltuk azt, hogy megkérjük a gyimesi lovasokat, hogy ők is tartsanak velünk, hogy együtt székelyként, magyarként, csángóként közösen ünnepelhessük meg a csíksomlyói búcsút” – húzta alá Potápi.

„A nemzetpolitikai államtitkárság azért állt ennek a mozgalomnak az élére, és azért támogatja ezt évről évre, mert számunkra legfontosabb az, hogy kézzelfoghatóvá váljon a nemzeti összetartozás érzése, ne csak egy elvont fogalom, hanem valódi élmény legyen. Az emberek tapasztalják meg milyen egymás barátainak lenni, milyen az amikor mi közösen magyarok, bárhonnan is érkezzünk a nagyvilágból, együtt ünnepelhetünk” – fogalmazott.

Az ünnepség végén Tamás József nyugalmazott segédpüspök, a rendezvény fővédnöke mondott áldást. A lovas zarándoklat idei mottója: „Nemzeti összetartozás. Gondoskodó nemzet!”. Az eseményre 12 székelyföldi útvonalon jutottak el a világ magyarságának Nemzetpolitikai Államtitkárság által összegyűjtött, szalagokra írt imaüzeneteivel, amelyek célja, hogy eljuttassák Csíksomlyóra mindazok imáit, akik személyesen nem tudnak jelen lenni az eseményen.

A zarándoklat Székelyföldi Lovasprogram együttműködő lovas szervezetei szervezésében valósult meg, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyarság Háza főtámogatásával, valamint Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda város társfinanszírozása által.

Forrás: Székelyhon.ro

Fotók: Pinti Attila

The post Lóháton hozták a világ magyarságának imaüzeneteit appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »