Lezárult a Katolikus Karitász „Zöldellő kertek 2023” programja

Lezárult a Katolikus Karitász „Zöldellő kertek 2023” programja

A tavasszal elindított „Zöldellő kertek 2023” program keretében a Katolikus Karitász mintegy háromezer család előbbre jutását tervezte vetőmaggal támogatni, emellett célul tűzte ki, hogy 13 egyházmegyében és a Felzárkózó települések programban részt vevő falvakban 750 család otthonába 15 ezer palántát juttat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) felajánlásának köszönhetően.

Az őszi betakarítási időszak mérlegét látva elmondható, hogy a program sikeres volt: 371 településen összesen 5381 család vett rész a „Zöldellő kertek” programban országszerte, amely több mint 17 ezer fő támogatását jelentette közel 15 millió forint értékű vetőmaggal és 6 millió forint értékű palántával.

Összesen húszféle zöldség – spenót, fejessaláta, spárgatök, sütőtök, háromféle uborka, karalábé, petrezselyem, cékla, kétféle sárgarépa, kétféle borsó, dughagyma, csemegekukorica és háromféle bab – vetőmagját ültették el, majd takarították be idén országszerte, és közel 750 család kapott átlagosan 20 paradicsom-, paprika-, tök- és uborkapalántát a MATE közreműködésével. A Katolikus Karitász ehhez országos szinten 15 millió forintnyi vetőmagot és 6 millió forint értékű palántát, esetenként pedig eszközöket bocsátott a programban részt vevő 5381 család rendelkezésére. Nagy segítséget jelentett az adományozók támogatása is, aminek köszönhetően összesen 17 ezer személy juthatott segítséghez.

A Karitász szem előtt tartja, hogy a több mint tíz éve futó „Zöldellő kertek” program keretében a kiosztott vetőmagok és palánták hasznosítása mellett szakmai támogatást is nyújtson a családoknak, hogy veteményeseikben a lehető legtöbb termést takaríthassák be, és kétkezi munkájuk sikerét megtapasztalják.

Hírdetés

Az akció részeként minden településen tavasztól őszig a helyi karitászönkéntesek kísérték figyelemmel a termesztést, segítve a résztvevők első lépéseit az öngondoskodás felé. A program által elindított reintegrációs folyamat eredményei csak hosszabb idő alatt válnak majd kézzelfoghatóvá társadalmi szinten, de az már most elmondható, hogy azok a gyerekek, akik részesei lehettek a növénytermesztés élményének, és saját veteményesükből tehetik az asztalra a zöldségféléket, jó úton haladnak az öngondoskodás képességének elsajátításában.

A Katolikus Karitász tevékenységeinek támogatásához az 1356-os adományvonal hívásával hívásonként 500 forinttal lehet hozzájárulni, valamint a karitasz.hu oldalon online adományozásra is lehetőség van.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »