Lezajlott a Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő döntője

Lezajlott a Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő döntője

A Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő június 13-án rendezett országos döntőjének 2024-ben is a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara és Pedagógiai Kara adott otthont. A levelezős fordulókba bekapcsolódott 44 csapat közül a legtöbb pontot szerzett 15 csapat kapott meghívást Nyitrára.

A csapatok tagjai és felkészítői a következő iskolákból érkeztek: József Attila Alapiskola és Óvoda (Vásárút), Corvin Mátyás Alapiskola (Gúta), Vámbéry Ármin Alapiskola (Dunaszerdahely), Eötvös Utcai Alapiskola (Komárom), Munka Utcai Alapiskola (Komárom), Juhász Gyula Alapiskola (Léva), Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium (Pozsony), Petőfi Sándor Alapiskola és Óvoda (Nádszeg), Széchenyi István Alapiskola és Óvoda (Felsőszeli), Alapiskola Zselíz, Benyovszky Rudolf Alapiskola (Lég), Tarczi Lajos Alapiskola (Hetény), Alapiskola Gelle.

A rendezvényt a Katedra-versenyek koordinátora, Petres Csizmadia Gabriella nyitotta meg, majd az anyanyelvi vetélkedő gesztora, Orisko Éva köszöntötte a résztvevőket.

A versenyfeladatok javítását ebben az évben 4 főből álló pártatlan zsűri vállalta. A zsűrielnöki feladatot Gergely Viktória, a Közép-európai Tanulmányok Kara dékánhelyettese látta el, zsűritársai Tárkányi Ádám doktorandusz, Szabolcs Orsolya egyetemi hallgató, valamint Petres Sándor magyartanár és gyakorlott Katedra-felkészítő voltak.

A megoldások során számított az idővel való gazdálkodás is, némely feladatnál az első három csapat plusz pontot kapott a gyorsaságért.

Hírdetés

A verseny után, az eredményhirdetésre várakozva a diákok a Trepp színházi platform Nyolckor a bárkán előadását élvezhették.

A diákok felkészültségét bizonyította, hogy nagyon szoros volt az eredmény. Végül a következő csapatok kerültek a dobogóra: HUMORZSÁK – Balázs Lili Anna, Csehi Hajnalka, Kiss Barbara, a gútai Corvin Mátyás Alapiskola tanulói. Felkészítő: PaedDr. Szabó Krisztina; OKOSKÁK – Bíró Pál, Czére Laura, Žáčik Jázmin, a vásárúti József Attila Alapiskola és Óvoda képviselői. Felkészítő: Mgr. Mózes Hajnalka; VAGÁNYOK – Csiba Dorina, Kováč Szofi Eleonóra, Hrica Dominik, a vásárúti József Attila Alapiskola és Óvoda diákjai. Felkészítő: Mgr. Tóth Mónika.

A teljes eredménylista és a versenyfeladatok hamarosan elérhetők lesznek az alábbi oldalon. 

A Katedra-versenyek a Szlovák Köztársaság Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Ifjúsági Minisztériuma által jóváhagyott versenyek. Köszönjük az oktatásügyi minisztérium és a Kisebbségi Kulturális Alap, a Womanpress Kiadó, a Minit cég és az Andrej Bagar Színház támogatását, amellyel hozzájárultak a verseny zökkenőmentes lebonyolításához. Minden versenyző és felkészítője könyvjutalomban részesült, a dobogós helyezést elnyert csapatok értékes könyvcsomagot nyertek, az első helyezettek és felkészítőjük pedig a nyitrai Andrej Bagar Színház Padlás című musicaljét élvezhetik jutalomképpen az egész éves munkájukért.

A szerző a Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő gesztora.

(Orisko Éva, Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »