Levendulagyöngy, leheletnyi illat

Levendulagyöngy, leheletnyi illat

Csodaszép levendulabirodalom található a mátyusföldi Tallós község határában. A levendulát a rózsák társalkodónőjének is nevezik, illata csábító, látványa bűvöletbe ejtő.

Lilában tobzódik a táj. A gyógynövény mámorító, jellegzetes illata megnyugtató. Szívesen látogatok el ilyenkor, nyár elején a tallósi Levandériába, immár jó tíz éve barátomhoz, Rémes Ferenchez, az ültetvény megálmodójához. Szeretem a nyugodt, nyár-esti beszélgetéseinket a levendulakert kellős közepén, a bodzás és levendulás limonádét, amivel Feri mindig megkínál, és örömmel fogadom el tőle a gálánsan átadott, általa szedett levendulacsokrot. Tudom azt is, hogy beszélgetésünk sosem zavartalan, hiszen fényképészek és fotózkodni vágyók hada járkál körülöttünk, de közben vásárolnak is a Levandéria által előállított termékekből.

Hatalmas bokrok lettek, az égiek jól öntöztek. Háromezer-ötszáz tő van itt kiültetve. Szerencsére egészségesek, nem pusztultak ki, nem fagytak el” 

– magyarázza Feri, aki nem bánja a Szedd magad akciókat sem, bárkit szívesen lát egy kis levendulaszedésre. 

A tallósi levendulamezőn angol és francia levendula pompázik, amelyeket 2016-ban Tihanyból hozattak. A Mátyusföldön és a Csallóközben nagyon jó a termőföld, a levendula pedig nem igényel különleges bánásmódot. A tövek alját fóliával fedték, és csepegtetőrendszert is telepítettek. Meg is hálálták a növények. 

Hírdetés

Ezt szívből kell csinálni. Lehet, hogy nem mindig éri meg, főleg anyagi szempontból, de kitartasz a vállalásod mellett. A levendula nekem olyan, mint a gyerekem, és hát a gyerek se mindig fogad szót, mégis szereted” 

– mondja nevetve Feri arra a kérdésemre, hogy nem bánta-e meg, hogy a gasztronómia világát hátrahagyva egy kissé bizonytalanabb vállalkozásba fogott. A tulajdonos azért tartja fontosnak, hogy a szépséges levendulából eladható termékeket is készítsen, mert így egész éves elfoglaltságot nyújt a család számára a levendulával való foglalkozás.

A levendula szezonja kora nyáron van, az aratást július közepén tartják, de lesz majd egy későbbi vágás is. Az első vágás olajlepárlásra megy, az értékes levendulaolaj nagyon keresett termék. 

A virágban van a jobb minőségű olaj, de kevesebb. A szárban több olaj van, de nem olyan illatos” 

– avat be a titkokba Rémes Ferenc, akit július első napjáig biztosan megtalálják az ültetvényen. Koordinálja a fotózásokat, és készül a levendula aratására. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »