Lesz, ha lesz

Lesz, ha lesz

Mármint jutalom az oltakozásért. Nem mindenki veszi készpénznek a pénzügyminiszter bejelentését, miszerint 300 eurós jutalomban részesülnek a 60 év felettiek, akik már harmadszor is beolttatták magukat, vagy legalább regisztráltak a harmadik, megerősítő oltásra.

Akik most kezdeményezik az első vakcinát, 200 eurót kapnak. Kapnak? Ez itt a nagy kérdés. Mert már szkeptikusak vagyunk. Az interneten azonnal kétkedő bejegyzések tömkelege jelent meg. Nem csoda, hiszen annyi változaton esett át ez a kitalálás, hogy a végére elveszett az emberek abbéli hite, hogy tényleg lesz belőle valami. Na, de tegnap már bemondta a tévé, a rádió, az internetes portálok, ma pedig lehozta a nyomtatott sajtó. Akkor mégis igaz lehet. De a célközönség továbbra is kétségeinek ad hangot, hangsúlyozva: akkor fogják elhinni, ha majd a pénzösszeg befut a számlájukra.

Vannak olyanok az érintettek között, akik azt állítják, megalázó ez a jutalom, ilyen pénzre nem kíváncsiak, nem szívesen veszik át.

Hírdetés

Jóval nagyobb a számuk azoknak, akik nagyon is rá vannak utalva a háromszáz, illetve kétszáz euróra, és bár igyekeznek nem kimutatni ujjongásukat, szívük mélyén nagyon is örülnek a kis pluszpénznek. Nekem ez a döntés azt juttatja eszembe, amit nemrég tapasztaltam egy ismerős családnál, ahol a 7-8 éves lurkót bízták meg, hogy ringassa a babakocsiban pici húgát. Persze nem ingyen, hanem egy euróért. Éppen akkor támadt a vita, amikor náluk voltam: a gyerek száz százalékos fizetésemelést kért a ringatásért, vagyis két eurót. Mivel nagyon határozottan kiállt a követelés mellett, a kisbaba pedig éktelenül adott jelt magáról, a szülők engedtek, megadták a fél órai ringatásért a fizetésemelést.

Most én is elgondolkodom: Legközelebb mennyit kapnak az oltakozók?

Mert ha a sarkukra állnak, ahogy az említett kisfiú, és csakis több pénzért lesznek hajlandók beoltatni magukat, akkor a kormány felemeli az oltásgázsit? És azután? Meg azután? Meddig tarthat a mézesmadzag? És az értéke meddig növekedhet? Nem én döntöm el, milyen csalival próbálják megoldani az illetékesek az oltakozás kérdését, de ettől a tegnapi bejelentéstől egy kicsit kesernyés szájízem van. Mindenképpen elismerem, hogy a nyugdíjasoknak nagyon is jól jön a beígért pénzösszeg. De felteszem a kérdést: miért nem lehetett ezt tizenharmadik nyugdíjként folyósítani. A választási programok hemzsegtek az ilyen ígéretektől, s mikor eljött az ideje, nem került sor a teljesítésükre. Aha, hogy azzal nem növekedett volna a beoltottak száma.

Szóval nem ellenzem azt a háromszázat, csak tényleg igaz legyen. És tényleg megugorjanak az oltási statisztikák.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »