Lengyelországba látogatott Bartholomaiosz pátriárka

Lengyelországba látogatott Bartholomaiosz pátriárka

Március 27-án Lengyelországba érkezett I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka.

A pátriárka a lengyel ortodox egyház prímása, Sawa varsói metropolita és Andrzej Duda államfő meghívására látogatott el a háború kezdete óta több mint kétmillió ukrán menekültet befogadó országba.

Andrzej Duda elnök arra kérte Bartholomaiosz pátriárkát, adja áldását a háború elől menekülőkre, vigasztalja őket, adjon erőt nekik látogatásával. A konstantinápolyi ökumenikus pátriárkát útjára elkísérte Emmanuel khalkedóni metropolita és Iakovos Krochak szinkellosz is.

Útja előtt a pátriárka arról beszélt az isztambuli Blakhernai Szűz Mária-templomban, hogy a Szűzanya osztozik leginkább azoknak az édesanyáknak a fájdalmában, akik most Ukrajnában elvesztették gyermeküket.

Máriának Betlehemből el kellett vándorolnia a távoli és ismeretlen Egyiptomba, amely vendégszeretettel fogadta az üldözött édesanyát és gyermekét, szeretettel látta vendégül az idegent, a felebarátot. Csakúgy, mint most Lengyelország, amely tárt karokkal fogadta a több millió ukránt, akiknek el kellett menekülniük a hazájukban dúló háború elől – mondta a pátriárka.

Hírdetés

„Ezért jöttünk ide ma este, hogy a Blakhernai Szűz Mária közbenjárását kérjük, hogy el tudjuk vinni Krisztus szent templomából a vigasztalás és remény üzenetét érzelmileg nehéz helyzetben lévő testvéreinknek, aki Ukrajnából érkeztek, menedéket keresve Lengyelországba” – mondta Bartholomaiosz pátriárka.

Március 28-án Bartholomaiosz pátriárka a Belwederben, a varsói elnöki rezidencián találkozott Andrzej Duda államfővel és feleségével, majd a Lépcsős Szent János-templomban megemlékezett a Lengyel Ortodox Egyház egykori prímásairól és hierarcháiról.

A lengyel államfői hivatal közleménye szerint április 1-jén, pénteken Andrzej Dudát a Vatikánban fogadja audiencián Ferenc pápa.

Forrás: Orthodox Times

Fotó: Iakovos Krochak/Facebook; Orthodox Times

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »