Lehet népszavazás az országgyűlési választások napján

Lehet népszavazás az országgyűlési választások napján

Erről döntött többek között a Parlament kedden. A Fudan-ügyi és a gyermekvédelmi népszavazásról lehet szó.

Hozzájárult a parlament kedden a magyar katonai szerepvállaláshoz a Száhel-övezetben, emellett ellenzéki képviselők kezdeményezésére jóváhagyta, hogy választás napján is lehessen országos népszavazást tartani.

A parlament 134 igen, 48 nem szavazattal és négy tartózkodás mellett a kormány javaslatára elfogadta az egyes belügyi tárgyú törvényeknek az alaptörvény kilencedik módosításával, valamint a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvénnyel összefüggő módosítását. A javaslat egyes fogalmak összhangjának megteremtését célozta a jogszabályokban, ugyanis az alaptörvény kilencedik módosítása szerint

2023 júniusától a különleges jogrendi időszakok száma hatról háromra csökken.

A törvény módosítja a rendőrségről, a vízgazdálkodásról, a nemzetbiztonsági szolgálatokról, a minősített adat védelméről, a katasztrófavédelemről és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló jogszabályokat.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Az Európára nehezedő illegális migrációs nyomás csökkentése érdekében

Magyarország katonákat küld Maliba és Nigerbe

– döntött az Oszággyűlés. Az ezzel kapcsolatos, a Takuba alkalmi harci kötelékben történő magyar katonai szerepvállalásról szóló országgyűlési határozatot 154 igen, két nem szavazattal és 30 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

Az Országgyűlés hozzájárult, hogy a Magyar Honvédség a francia haderővel közreműködésben, a Barkhane-művelet részét képező Takuba alkalmi harci kötelékben Mali és Niger területén tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatok lásson el.

Az országgyűlési határozat szerint a honvédség a misszióban legfeljebb 80 – váltási időszakban 160 – fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenssel vehet részt 2023. december 31-ig.

Az Országgyűlés ellenzéki kezdeményezésre változtatott az országos népszavazás eljárásán és egyes választási tárgyú törvényeken. Szabó Tímea (Párbeszéd) javaslatát

az országos népszavazási eljárás módosításáról 183 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés.

Hírdetés

A jogszabállyal eltörölték azt a korlátozást, miszerint nem tűzhető ki országos népszavazás az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választást megelőző és követő 41 napon belüli időpontra.

A képviselő a választási eljárás költséghatékonyabb lebonyolításával indokolta a módosítást, tekintettel arra, hogy 2022-ben országgyűlési választás és több népszavazás is várható.

A független Volner János által benyújtott, az egyes választási tárgyú törvényeket módosító jogszabályt 134 igen, 49 nem szavazattal fogadta el a parlament. A törvény kapcsolódik Szabó Tímea előterjesztéséhez, biztosítja annak gyakorlati-technikai feltételeit, hogy az országgyűlési választással azonos napon megtartható legyen az országos népszavazás is.

Rendelkezik arról, hogy

ha több választást azonos napon kell megtartani, azokat egy, közös eljárásban kell lebonyolítani.

A normaszövegben a névjegyzékkel, az átjelentkezéssel, a szavazólap tartalmával, a jogorvoslattal kapcsolatban szerepelnek szabályok.

A parlament négy nemzetközi szerződés kihirdetéséhez is hozzájárult.

A képviselők elsőként a New Yorkban kelt, és 1965-ben kihirdetett Egységes Kábítószer Egyezmény módosításának kihirdetéséről döntöttek, majd szavazataikkal támogatták a Bécsben aláírt, 1979-ben kihirdetett, a pszichotróp anyagokról szóló egyezmény módosításának kihirdetését.

Az Országgyűlés ezzel a két változtatással összefüggésben később módosította a gyógyszertörvényt, egyebek mellett felvéve abba három új pszichoaktív anyagot.

A Ház ezt követően jóváhagyta az Európa Tanács kulturális örökséggel kapcsolatos bűncselekményekről szóló, Nikóziában, 2017-ben aláírt egyezményt.

A parlament ezután ratifikálta a Magyarország és Szlovákia államhatárán álló közúti határhidak és határútszakaszok üzemeltetéséről, fenntartásáról és rekonstrukciójáról szóló megállapodás első kiegészítését. Elfogadták a 2020-as költségvetés zárszámadását

Az Országgyűlés elfogadta a 2020-as központi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényt.

A képviselők 127 igen szavazattal, 54 nem ellenében hagyták jóvá a pénzügyminiszter erről szóló javaslatát.

Varga Mihály az indítvány parlamenti vitájában elmondta, a 2020-as költségvetés biztos alapot teremtett a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához. A tárcavezető kiemelte: az elmúlt másfél évet kimagasló küzdelem és teljesítmény jellemezte, így olyan eredményeket ért el az ország, amelyekre mindenki büszke lehet. Ezeket az eredményeket „annak ellenére vagy annak köszönhetően” értük el, hogy a baloldal sem a járvány elleni védekezésben, sem a gazdaság újraindításában nem vett részt – jegyezte meg.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »