Honismereti túrát szerveznek a Garam menti hátságra Zselíznél

Honismereti túrát szerveznek a Garam menti hátságra Zselíznél

A Hamahama Természetjáró Egyesület, a zselízi Sacher PT és a Csemadok honismereti túrát hirdetett meg pünkösdvasárnapra, május 19-ére Zselíz-Garamkissalló között a Garam menti hátság dombjaira.

„Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy bár nincsenek Kárpátok méretű hegyeink, azért ez a táj is megérdemelne egy szervezett túrát, így Dudek Henivel és Chládek Lacival gondoltunk egy nagyot és megálmodtunk egy fajin kis vezetett túrát” – mondta el az ötletgazda, Csonka Ákos.

„Nem is gondolná az ember fia, de azért potom 19 kilométeren is össze tudtunk szedni 600 méter szintkülönbséget (277 fel, 317 le), szóval azért nem egy könnyed kis séta lesz, de cserébe olyan mesebeli tájakon barangolhatunk, amiről sokan nem is tudják, hogy itt van ilyen. Lápos vidékek az egykori Fakastély erdejében, Garam-völgyi és börzsönyi panoráma, dombok, völgyek, kis patakok… Mindezek fűszerezve helytörténeti bemutatókkal, különlegességekkel, érdekességekkel” – tette hozzá.

„A pincék után azonnal egy kis erdős rész felé vesszük az utunkat, ahol a szúnyogriasztót otthon felejtő turisták megetetik a kedves kis vérszívó jószágokat. A Csillag-hegyen át megcsodálva a kilátást a környező falvakra és a Börzsönyre a Csarád-völgy felé vesszük az irányt. Nagy-irtvány előtt egy kis pihenőnél szusszanunk, hidratálódunk, bekenjük magunkat naptejjel, mivel napsütötte részek következnek. Kárpótol a kilátás a gyönyörű dimbes-dombos tájra. Az Istenhegyen, a Nagy-berken és a Hosszúlánc dűlőn át bejutunk újra az erdőbe, ahol meglessük az erdőközi kis tavat és a Fakastély-erdőben meghallgatunk egy kis előadást a mesebeli Fakastélyról, az itt elterülő ártérről és annak elfeledett lápjairól. Kiérve a fák árnyékából a város irányába folytatjuk az utunkat és érünk be a Magyar Házhoz, ahol Mocsári Lajos főzte gulyással pótoljuk az energiaháztartás veszteségeit” – részletezte a tudnivalókat Dudek Henrietta.

Hírdetés

A túra távja mintegy 19 kilométer és 600 méter szintkülönbséget foglal magába. Az esemény jellege közepes nehézségű, tavasz végi, szinte nyári túra. Semmiképp se tekinthető könnyűnek, ezért gyerekek és idősek csakis megfelelő kondival, felkészülten és terephez, évszakhoz igazodó felszereléssel vehetnek részt. Az előrejelzések szerint 25-30 C° fok közötti hőmérséklet várható.

LÉTSZÁMKORLÁT: 100 fő. A túrán való részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezni KIZÁRÓLAG a www.hamahama.hu oldalon lehet.

A túra részvételi költsége 8 euró, ami magában foglalja a busszal való szállítást, a frissítőt, a túra végi ellátmányt és a borok, pálinkák kóstolóját.

(Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »