Az amerikai ukránbarát agytröszt szerint Kijevnek át kéne vennie a kezdeményezést a fronton

Az amerikai ukránbarát agytröszt szerint Kijevnek át kéne vennie a kezdeményezést a fronton

Az oroszellenes, ukrajnai háborúért nagyban felelőssé tehető Victoria Nuland volt külügyi államtitkár családjához tartozó Hadtudományi Intézet (ISW) szerint Ukrajnának még az idén magához kellene ragadnia a kezdeményezést a harctéren, közvetlenül azután, hogy az amerikai katonai szállítmányok elérték Ukrajna területét.

Amerikai tisztviselők korábban azt jelezték, hogy Ukrajna leghamarabb a jövő évben indíthat ellentámadást. Az ISW azonban úgy véli, hogy az ukránoknak „a lehető leghamarabb” magukhoz kell ragadniuk a kezdeményezést az amerikai támogatási keret miatt, még az idén.

Mindezt annak ellenére, hogy maga Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója vasárnap kijelentette, hogy Ukrajna 2025-ben tud majd ellentámadást indítani Oroszország ellen, és hogy a most küldött amerikai katonai támogatás a kibontakozó orosz offenzíva feltartóztatására lesz elég.

Az ISW elképzelései meglehetősen elrugaszkodottak, de konkrét politikai okai vannak az érvelésének.

Az első és legfontosabb, hogy jelenleg nem lehet tudni, ki lesz 2025-ben az Egyesült Államok elnöke. A legvalószínűbb befutó (éppen most, de ez változhat) Donald Trump, aki azzal kampányol, hogy egy nap alatt véget vet az ukrajnai háborúnak.

Az ISW motivációi mögött az állhat, hogy ha még az idén ellentámadásba tudnának lendülni az ukránok, a következő amerikai elnök kevésbé lesz hajlandó támogatás megvonással tárgyalóasztalhoz kényszeríteni Ukrajnát. Egyszerűen azért, mert nem hagyhatná veszni az ukránok által kialakított harctéri lehetőséget. Az ISW elemzése tehát nem a katonai realitásokon, hanem a háború folytatását szolgáló politikai megfontolásokon alapszik.

Az sem mellékes, hogy Ukrajna a harctéren az amerikai támogatások ellenére is rendkívül nehéz helyzetben van. Az amerikai fegyverek egy jelentős része csak hetek múlva érkezik meg a frontra, a fegyverek mennyisége pedig szintén erősen manipulált. Az elfogadott 61 milliárd dollárból csak 14 milliárdot szánnak Ukrajna közvetlen fegyverellátására. Beszédes, hogy 20 milliárd euró csak az amerikai készletek visszatöltését szolgálja.

Hírdetés

Mindennek tetejébe, az emberhiány és az orosz felmorzsoló háború miatt az ukrán csapatok a végkimerülés szélén állnak. Az elmúlt hetek legnagyobb orosz előretöréseit az tette lehetővé, hogy a pihentetésre visszahívott dandárok helyére küldött frissítés egyszerűen megfutamodott az első orosz támadásra.

A Kongresszusban elfogadott 61 milliárd dolláros támogatás azonban hosszú, hónapokig tartó szünet után ismét „önbizalommal” (vagy épp fegyvergyártóktól várható províziókkal – a szerk.) töltött el egyes amerikai politikusokat.

Hakeem Jeffries, az amerikai Képviselőház demokrata képviselője kijelentette, hogy „nem szabad megengedni, hogy Ukrajna elbukjon, mert ha az megtörténik, akkor nagy a valószínűsége, hogy Washingtonnak bele kell keverednie a konfliktusba”.

Ez a kijelentés zene a fegyvergyártók füleinek, akinek gyártókapacitása csak akkor képes komoly nyereségeket termelni, ha van egy hosszú konfliktus, ami tartós piacot biztosít.

Más részről, ha amerikai katonák fognak harcolni az orosz katonák ellen, az a világháború küszöbének átlépését jelentené.

A helyzet már így is feszült. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn rendelte el, hogy Oroszország az ukrán határ közelében tartson nukleáris hadgyakorlatot. A hadgyakorlat célja hivatalosan az orosz taktikai atomfegyverek (az általunk emlegetett atomfegyvereknél kisebb hatásfokú, 20-30 kilométeres körzetben pusztító atombombák – a szerk.) állapotát felmérjék és növeljék azok bevethetőségét. A taktikai atomfegyverek alkalmazása a legvalószínűbb nukleáris forgatókönyv az ukrajnai háború kapcsán.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »