Legyen ez a temetés a remény napja – Végső búcsút vettek Kárpátalján egy háborúban elesett katonától

Legyen ez a temetés a remény napja – Végső búcsút vettek Kárpátalján egy háborúban elesett katonától

Február 17-én temették el a Munkácsi járáshoz tartozó Pósaházán az orosz–ukrán háborúban elesett római katolikus Wilhelm Golkowicsot.

A temetési szertartást Joseph Trunk helyi plébános vezette. A római katolikusok nagy közössége gyűlt össze Pósaházáról és Munkácsról, hogy kifejezzék együttérzésüket a gyászoló család – édesapja, fiú és lány testvére, felesége és fia – felé, és leróják kegyeletüket az elhunyt előtt. A 35 éves Wilhelm Golkowics a háborúban esett el.

A szertartás a pósaházi Szent Kereszt felmagasztalása templomban kezdődött. Pósaháza gyökereiben német nyelvű település, így a szertartás során a helyi kórus németül is énekelt. A gyászszertartás olvasmányai és imái ukránul hangzottak el.

Szentbeszédében a plébános úgy fogalmazott az elhunytról, hogy élete végére olyan lett, mint Krisztus. „Jézus mindenkiért meghalt, és Wilhelm értünk, Ukrajnáért halt meg. Ahogy Jézus is az életét adta, hogy nekünk életünk legyen. A test meghalt, de Wilhelm él – ez a mi keresztény hitünk.

Hírdetés

Harangzúgás és fúvószenekar kíséretében kísérték az elhunytat a helyi temetőbe.

*

Wilhelm Golkowics 1988. november 4-én született Pósaházán. 2023 nyarán vonult be a hadseregbe; az A4038-as katonai egységben szolgált. Családja és barátai szerint rendkívül kedves, szorgalmas és mindig segítőkész ember volt.

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »