Le a Kalappal!

Le a Kalappal!

„Tutti a frutti, a rágó a gumi”, avagy Kalap a legenda! Boldogult ifjúkorom emlékei közül felvillan egy kép: egy fehér kalapos vidám bácsi nyakába akasztott pultjával egyensúlyozva araszolgat a telt házas stadion lelátójának fapados sorai között, és hangosan kiállt a népes szurkolótábor felé, „a frutti, a töki, a nápolyi!”

A nevét legtöbben csak utólag, halála után tudtuk meg, Zöllei Jánosnak hívták, de Kalapként volt népszerű szinte minden stadionban, nem csak Budapesten, vidéken is. Minden mérkőzésen felbukkant, Fradi szíve volt, de a Megyeri útról sem kergették el a dózsások, ott is kedvelték. A stadionok közkedvelt bútordarabja volt a hetvenes években. A kettős rangadókon is átkiabáltak neki a Vasas drukkerek, hogy gyere már át hozzánk is! Pedig tudták, hogy a Fradi vezérszurkolója, de hangulatfelelős volt minden lelátón, minden szektorban.

A lelátó volt az ő sajátos világa. A hetvenes években a Népstadionban játszott főszerepet. Amíg a zöld gyepen 1974-ig Albert Flóri, a Császár dirigált a Fradi meccseken, addig a nézőtéren ő volt a legnagyobb király. „Mondom neked dagi, bajnok lesz a Fradi…”  Senki sem üvöltött rá, hogy menj már arrébb, éppen gólhelyzet van, nem látom! Inkább beszélgettek vele és büszkék voltak arra, hogy lám, a nagy Kalap néhány jó szót mondott. Még a játékosoknak is elismerést jelentett, ha Kalap beszélt róluk. Kalap Fradista volt, de árult Vasas, Honvéd, Újpest zászlócskát, piros-kék, piros-fehér és lila-fehér klubcímerrel díszített sapkát – amelyet csak a legnagyobb jóindulattal lehet sapkának, nevezni, mert egy befőttes gumi fogta össze a vékonyka szövetdarabot. „Itt a frutti, a frutti, a szotyi, a nápolyi, a rágógumi…”  Kaposváron és Salgótarjánban is kellemes színfoltja volt a lelátóknak. Zöllei János ötvenhét esztendőt élt meg.

Aztán a napokban robbant bombaként a hír, hogy valaki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában talált egy 6-os kartont Zombori informátorról, aki a legendás Zöllei János, alias Kalap volt.

Hírdetés

Mi már semmin se lepődünk meg, de ez… Érdekelne, vajon kikről jelentett? A szurkolókról, akik vették az áruját, vagy bosszúból azokról, akik nem? És hogyan jegyzetelte a hallottakat nyakában a kosárral, miközben adja vissza az illetőnek aprópénzt? És vajon mit? A Népstadion K szektorának baloldalai részén, a 25. fapados sor 16. helyén valaki szidta a CCCP-t.  Illetve a C szektor jobb oldalán (eleve gyanús, hogy odaült), a 11. sor 13-14. helyén ketten nem is a meccset nézték, hanem szidták a rendszert! A fradistákat se kímélte?

Meg aztán minek ezt előhozni? Miért kell legendákat gyilkolni? A világválogatott Novák Dezsőt is be tudták szervezni annak idején. Vajon mit jelenthetett egy külföldi válogatott túra után? Hogy Bene Feri kettővel több farmert csempészett be az országba, mint Göröcs Titi? Nevetséges, akik kedvelték ezeket a futballzseniket, azokban nem ingott meg ezek után sem az imádatuk! Állítólag Vikidál Gyulát énekelt a titkosszolgálatnak is, ő is besúgó volt. A becsületét ugyan elvesztette, a hangját nem. Mint ahogy Kalap képe is örökre ottmarad a lelátókon a fruttijával, szotyijával együtt…

Valahol persze nem meglepő „Kalap” besúgó volta, hiszen ha jól belegondolunk, valamit be kellett vállalnia, ha cserében megkapta a lehetőséget a szotyi árusítására a stadionokban. Volt abban lóvé rendesen, 3 forint volt egy zacsi szotyi, 5 forint a tökmag! Hetven ezer ember a Népstadionban egy kettős rangadón, lehetett miről mesélni az elhárításnak. Bár az is lehet, hogy a meccs után hazaérve, letéve a nyakába akasztott árus pultját, fáradtan leült az asztalához, és gyártotta a történeteket, jelentéseket ismeretlen, beazonosíthatatlan rendszerellenes emberekről, akik a Népstadion K és C szektorában ültek valahol.

Ha egyszer nyilvánosak lesznek a most még titkosított ügynök-akták, lehetnek még nagy-nagy meglepetések! Ismert emberek szüleiről, nagyszüleiről derülhet ki majd az együttműködés!

Engem annyira ez már nem érdekel! Elég, ha azt tudom, én nem voltam az. Bár a Tanúban Virág elvtárs szavaival élve: „Mutasson valakit ebben a tetves országban, akire nem bizonyítom rá egy perc alatt, hogy bűnös!”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »