Lavrov: Egy nukleáris háború gondolata nem az orosz, hanem a nyugati politikusok fejében motoszkál

Lavrov: Egy nukleáris háború gondolata nem az orosz, hanem a nyugati politikusok fejében motoszkál

Nyitókép: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Moszkvának meggyőződése, hogy a Nyugattal szembeni konfrontációjában neki van igaza – jelentette ki csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai sajtótájékoztatója során.

Lavrov azzal vádolta a NATO-t, hogy meg szeretné őrizni az uralmát Európában, de Moszkva nem engedheti meg, hogy bárki aláássa az érdekeit. Az orosz külügyi tárca vezetője azzal vádolta meg a nyugati politikusokat, hogy atomháborút fontolgatnak Oroszország ellen. A sajtótájékoztatót közvetítő Sky News szerint Lavrov „minden bizonnyal egy alternatív valóságban él“.

„Világos, hogy a harmadik világháború csakis atomháború lehet… Szeretném kihangsúlyozni, hogy egy nukleáris háború gondolata nem az orosz, hanem a nyugati politikusok fejében motoszkál… Szeretném Önöket biztosítani, nem hagyjuk, hogy a folyamatos provokációk kibillentsenek minket az egyensúlyunkból“

– közölte Lavrov.

Hírdetés

Megjegyzendő, hogy éppen Vlagyimir Putyin orosz elnök volt az, aki vasárnap kiemelt készültséget rendelt el a különleges hadi felszerelések, köztük az atomfegyverek szolgálatba állítására.

Az orosz külügyminiszter egyúttal azt is kijelentette, hogy az Ukrajnában zajló „speciális hadművelet“ a „végéig“ fog tartani. Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt „az első olyan zsidó államfőnek nevezte, aki egy olyan rendszert képvisel, amely nyíltan támogatja a nácizmust“. Lavrov ismét kihangsúlyozta, hogy az orosz hadművelet célja Ukrajna „demilitarizációja és a nácitlanítása“.

Lavrov arról is beszélt, hogy Oroszország nem érzi magát politikailag izolálva azért, mert az ENSZ Közgyűlése szerdán határozatban kérte, hogy Oroszország azonnal vonja ki seregeit Ukrajnából. A határozatot 141-en támogatták.

A miniszter szerint Oroszországnak információi vannak arról, hogy az Egyesült Államok attól tart, elveszíti ellenőrzését az Ukrajna területén található „kémiai és biológiai laboratóriumok“ felett. Lavrov ezt az állítását semmilyen bizonyítékkal nem tudta alátámasztani.

Az adás után a Sky News műsorvezetője azzal kommentálta Lavrov sajtótájékoztatóját, hogy egy „hazugságlitánia szemtanúi voltunk, Lavrov egyik hazugságot mondta a másik után“.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »