A lengyel és a német külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin nem diplomáciai eszközökkel győzhető meg a konfliktus befejezéséről

A lengyel és a német külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin nem diplomáciai eszközökkel győzhető meg a konfliktus befejezéséről

A lengyel és a német külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin nem diplomáciai eszközökkel győzhető meg a konfliktus befejezéséről Mészáros Richárd2024. 05. 01., sze – 16:49

Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem lehet a diplomácia eszközeivel meggyőzni az ukrajnai háború befejezésének szükségességéről – jelentette ki egybehangzóan Radoslaw Sikorski lengyel és Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán a nyugat-lengyelországi Slubicében.

A két külügyminiszter a Lengyelország európai uniós (EU) csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt Slubicében.

A közös sajtóértekezleten Sikorski az ukrajnai háború diplomáciai úton történő befejezésének esélyei iránt tudakoló újságírói kérdésre elmondta: Putyin elnökkel „az a gond, hogy nem tartja be szavát, teljesen hiteltelen”.

Mint emlékeztetett, az 1994-es budapesti memorandum értelmében Ukrajna lemondott atomfegyverek tárolásáról, ennek fejében az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Oroszország az ukrán területi egység és szuverenitás tiszteletben tartására kötelezte el magát.

Hírdetés

Putyin ratifikálta a határokról szóló szerződést Ukrajnával – folytatta Sikorski. „Nehéz hinni valakinek, aki lényegében azt mondja – megszegtem az előző megállapodásokat, de (…) ha egy újabbat írok alá, azt már betartom” – fogalmazott a lengyel diplomácia vezetője.

Érvelt azzal is, hogy többen, köztük Zbigniew Rau előző lengyel külügyminiszter diplomáciai úton próbáltá lebeszélni az orosz elnököt az ukrajnai háborúról. „Mindegyikük azonos eredménnyel próbálkozott” – jegyezte meg.

„Putyin, mint kiderült, csak a nyers gazdasági és katonai erőre van tekintettel” – jelentette ki Sikorski. Hozzátette: éppen ez a „pénznem”, amelynek felhasználásával az orosz elnököt „meg kell győzni, hogy az invázió hiba volt, a háború pedig megnyerhetetlen”. Sikorski hozzáfűzte: „csak akkor van némi esély békére”.

Annalena Baerbock német külügyminiszter elmondta: ő ugyanúgy értékeli a helyzetet, mint lengyel kollégája. „Két és fél éve a fél világ mást sem tesz, csak diplomáciai úton próbálja meggyőzni Putyint, hogy ne okozzon még több szenvedést Ukrajnának” – jelentette ki.

A német külügyminiszter fontosnak nevezte, hogy Európa ne támogassa az orosz gazdaságot. Az EU ezért újabb szankciócsomagot készít elő – erősítette meg Baerbock.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »