Fokozatosan csökken a vállalkozók és a fogyasztók hazai építőipar iránti bizalma

Fokozatosan csökken a vállalkozók és a fogyasztók hazai építőipar iránti bizalma

Az ágazat immár második hónapja küzd ezzel a negatív tendenciával. Az építőipari termelés volumene is csökken. Szakértők szerint a fogyasztói hajlandóság csökkenése összefügg a gazdaság helyzetének fejlődésével és a tartósan magas inflációval. Az építőipari szakemberek legkorábban a jövő év első felére várják a piac fellendülését.

„A fogyasztói hangulat romlása bizonyos mértékig összefügg a szlovák gazdaság fejlődésével. Több hónapon át tartó magas inflációt követően sok háztartás halogatja a felújításokat, a cégek is alaposan megfontolják az esetleges többletköltségeket.

A piac képviselői szerint az építőipar helyzetének alakulása szinte azonos az egész közép-európai régióban. Szerintük az építőipari ágazatra gyakorolt ​​negatív hatást elsősorban a továbbra is magas kamatok okozzák, melyek nem teszi lehetővé a hazai vállalkozók számára, hogy fejleszthessék vállalkozásukat, és nagyobb, drágább projektekbe fektessenek be.

Az építőipar produkciója immár harmadik hónapja volt alacsonyabb éves összevetésben, de az előző két hónaphoz viszonyított visszaesésének üteme jelentősen lelassult. Emlékeztettek, hogy a 2023-as év volt az egyik legrosszabb az építőipar számára az elmúlt tíz évben, amit a Finstat platform elemzése is alátámaszt.

Hírdetés

A szakértők egyetértenek abban, hogy az építőipart a jelenlegi helyzetben főként az állami megrendelések segíthetik. „A nagy megrendelések terén az állami ösztönzők segíthetik az építőipar fellendítését. Kisebb építkezéseknél csak az Európai Központi Bank várható alapkamat-csökkentése segít, ami pozitívan hathat a keresletre” – tette hozzá Dušan Pukač, a Bibby Factoring Slovakia munkatársa.

Az új lakások építése tavaly 14 százalékkal esett vissza a 2015 és 2019 közötti hosszú távú átlaghoz képest. Építőipari szakemberek szerint riasztó, hogy az építőanyag-fejlesztők és gyártók egyre inkább keresik a külföldi lehetőségeket. Szerintük segíthetne, ha az állam befektetne az új építésű projektek és a felújítások ütemének felgyorsításába.

tette hozzá Marcela Kubů építészmérnök, az Ásványi Szigetelőanyag-gyártók Szövetségének igazgatója.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »