Orbán Balázs az EU-ban töltött 20 évről: "varázstalanodott az unió"

Orbán Balázs az EU-ban töltött 20 évről: "varázstalanodott az unió"

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint „a legbölcsebb, amit tehetünk, ha leváltjuk a kapitányt, mielőtt jéghegynek kormányozza Európa hajóját”.

Az Index hasábjaira írt véleménycikket május 1-jén, Magyarország EU-csatlakozásának 20. évforduloján Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, emlékeztetett, a választópolgárok 84 százalékos többséggel erősítették meg a csatlakozást.

Szerinte sokakban kialakult valamilyen kép, hogy „mi fán terem is ez az Európa, ahova végre beléphetünk”, de a cél ismeretlen maradt. „Nem tudtuk, mert nem tudhattuk, milyen is az uniós lét a gyakorlatban, s vajon hova is igyekszik az öreg kontinens legújabb politikai innovációja, az unió. Húsz év távlatából viszont már van lehetőség mérleget vonni.”

Öt tanulságot sorolt fel:

 • a bővítés az EU sikeres vállalkozása volt, de az utolsó sikeres projekt
 • Hírdetés

 • az EU Magyarország természetes politikai közegévé vált, a Gyurcsány-Bajnai-korszakban összeszedett lemaradást mára jórészt sikerült leküzdeni, az export 20 év alatt két és félszeresére nőtt az EU-nak is köszönhetően
 • „varázstalanodás”: „lakva ismerszik meg az ember”, az európai működés rendes és rejtett útjainak bejárása és kiismerése már nem mint a vágy tárgya, hanem mint mindennapi munka és sokszor lélekölő kötelesség jelentkezik, Nyugatról a felsőbbrendűség hangja hallatszik, Brüsszel ugyanúgy viselkedik, mint egykor Bécs, átakarják írni a jogrendet, bele akarnak szólni a magyar alkotmányozásba
 • Európa ma nem ura önmagának, nem találja a helyét, elvesztette vezető szerepét, gazdasági növekedése Kínának és az Egyesült Államoknak is nagyobb, közben egyre több a kioktatás, a packázás és a méltatlanság; Európa eljelentéktelenedőben van, megoldást az összeköttetés jelentené a világ más részeivel
 • meg kell menteni „magunkat és Európát”. „A legbölcsebb, amit tehetünk, ha leváltjuk a kapitányt, mielőtt jéghegynek kormányozza Európa hajóját. Erre pedig lehetőség éppen most, bő húsz évvel a csatlakozás után adódik.”
 • Az elmúlt húsz évben tehát „varázstalanodott az Európai Unió, kiismertük annak működését”, új szövetségek is köttettek – Nyugaton is.


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »