Lassan halad az építkezés (Őrkői beruházások)

Lassan halad az építkezés (Őrkői  beruházások)

Nehezen halad az óvoda, a közösségi központ, valamint az ötven szociális lakás építése a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben, a beruházást részben a kivitelező körüli, részben pedig tervezési gondok akadályozták/akadályozzák, illetve talajvíz miatti problémákkal is szembesültek. Az európai uniós forrásokból finanszírozott beruházást sikerült átütemezni a jelenlegi uniós költségvetési ciklusra, ugyanakkor egyes elemeinek (a szociális lakások) megvalósításához további, előre nem látható befektetésre is szükség van.

Lapunk megkeresésére Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere elmondta, hogy az óvoda épülete áll a legjobban, a belső beosztás és a szerelés terén is elfogadhatóan haladt a kivitelező, ám a nyílászárók beszerzése és behelyezése már az év eleje óta késik. Úgy tűnik, a kivitelező számára ez az épület is túl nagy falatnak bizonyul, többszöri ígéret után idén alig haladtak valamit. Ugyanez a helyzet a közösségi központnak otthont adó, az óvodával átellenben felhúzott épülettel. Itt a terv több részletét ki kellett igazítani, ha ez elkészül, akkor a kivitelező haladhatna, de kérdés, hogy képes lesz-e rá.

A szociális lakások esetében viszont sikerült előre lépni, újabb nyolc háznál elkezdődött a munka, ezek alapját beöntötték. Összesen 13 ikerház esetében lehetne haladni, ami 26 lakást jelent, de itt is kérdés, hogy a kivitelezőnek lesz-e kapacitása a feladatok elvégzésére.

Mint ismert, összesen 25 házat kellene megépíteni, ahová a korábban kényszerlakásba kiköltöztetett őrkői lakók költöznének vissza. Az építkezés kezdetekor az Őrkő szomszédságában lévő egykori kőfejtőhöz tartozó felső bányaút mentén (ahol a lakások egy része állna) a talajszerkezet és a talajvíz miatt fölcsuszamlással szembesültek, ezért a munkálatok leálltak. Az önkormányzat geológiai és geodéziai szaktanulmányt rendelt, a további fölcsuszamlás megakadályozásához támfalat kell építeni, és a talajvízszivárgást is meg kell oldani. Erre még nincs végső műszaki terv, ha elkészül, még hátravan a kivitelező kiválasztása közbeszerzéssel. Az említett 13 házat viszont ettől függetlenül meg lehetne építeni.

 

Hírdetés

A közösségi központnál is bőven van még tennivaló

 

Az alpolgármester továbbá azt is elmondta, hogy az őrkői óvodában a bölcsődei csoportot elindították. A csoport a város által a nyáron vásárolt hat méter széles és 12 méter hosszú multimoduláris konténerépületben fog működni, melyet a Néri Szent Fülöp-iskola közműveihez csatlakoztatnak. A kontérner­épület ma érkezik, következik az összeszerelés, valamint az iskolai hálózatokkal (közmű, áram) való összekapcsolása. A konténerben külön mosdórész van napközis gyerekek számára, továbbá zuhanyzó, illetve egy osztályterem, ágyacskákkal. Amikor az óvoda épülete elkészül, ez a bölcsődei csoport is oda költözik. Szintén az új épületbe kerülnek azok az óvodai csoportok, melyek jelenleg a Teréz Anya Leányai által használt templom alagsorában kialakított termekben működnek.

Mint ismert, az óvoda, a közösségi központ, valamint a szociális lakások a Sepsi Akciócsoport és az önkormányzat által kezdeményezett, a hátrányos helyzetű városrészeket felzárkóztató stratégia részeként épülnek. Ezek a beruházások az infrastrukturális elemét képezik annak a sokrétű kezdeményezésnek, melyet az önkormányzat bonyolít le.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »