Lantos Csaba: nem igaz, hogy Magyarország drágán veszi az orosz gázt

Lantos Csaba energiaügyi miniszter interjút adott a Mandinernek, amelyben részletezte, hogy az energiaügyi tárca egyrészt folytatja a Napenergia Plusz pályázatot, másrészt a régebben napelem rendszert telepítők számára is indul még idén pályázat, akik már kicsúsztak a 10 évnyi szaldó elszámolásból. Ők támogatással telepíttethetnek akkumulátorokat, hogy gazdaságosan legyenek képesek tárolni a megtermelt energiát.

Az energiaügyi miniszter elmondása szerint a kormány a zöldenergia előállításának növelésére összpontosít, mert az jelenti a magyar gazdaság jövőjét. Az ország a kettes számú paksi atomerőmű beüzemelése után lehet képes az önellátásra, importáló és exportáló időszakokkal együtt.

Hírdetés

Lantos Csaba szerint két alapeleme van az energiaipari koncepciónak: a nukleáris és a megújuló energia. Az előbbihez arra van szükség, hogy a Paks 2 beruházás befejeződjön, és a már meglévő blokkok üzemidejét is meghosszabbítsák 20 évvel. Az energiaügyi miniszter elmondása szerint az orosz-ukrán háború nem fenyegeti az atomerőmű bővítését, hiszen itt egy, az Európai Unió által jóváhagyott nemzetközi projektről van szó, a munkálatokat jelenleg egy német-amerikai cég végzi. Leszögezte, hogy az új reaktoroknak a 2030-as évek első felében munkába kell állniuk.

Az orosz gáz kérdésével kapcsolatban Lantos Csaba kijelentette: közkeletű tévedés az, hogy a magyar kormány drágán vásárolja az orosz gázt, illetve a magyar határig ilyen áron senki mástól nem tudnánk földgázt vásárolni. Elindult ugyanakkor a diverzifikáció is, a horvátországi Krk sziget felől érkezik LNG-gáz, illetve Románia felől is, és a szükségletek 20 százalékát itthon termelik ki. Hozzátette azonban, hogy a régió infrastrukturális adottságai miatt és tengerpart hiányában jelen állás szerint lehetetlen kihagyni az orosz forrást ilyen áron.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »