Kültéri kiállítás: Fekete-fehér Pozsony

Kültéri kiállítás: Fekete-fehér Pozsony

A fővárosban június folyamán lehet megtekinteni az „Anton Šmotlák fekete-fehér Pozsonya” című kültéri kiállítást, amely az említett pozsonyi fotográfus alkotásaiba nyújt betekintést.

A Fekete-fehér Pozsony című kültéri kiállítás keretében az Óváros 12 helyszínén tudjuk megtekinteni azokat az alkotásokat, amelyeket Anton Šmotlák pozsonyi fotográfus készített. A régi felvételeken az ’50-60-as évekbeli Pozsony lett megörökítve.

A nagyméretű fekete-fehér fényképekkel azokon az autentikus helyeken találkozhatunk, ahol egykor éppen készültek, hogy a néző lássa, mennyire megváltozott Pozsony az elmúlt fél évszázad alatt.

A kültéri kiállítás készítői egyben tisztelegni is szeretnének a szlovák fotográfus, Anton Šmotlák előtt születésének 100. évfordulója alkalmából.

Hírdetés

„Anton Šmotlák olyan személyiség volt, aki végig kísérte a város összes művészeti eseményét, emellett pedig a várossal kapcsolatos változásokat is megörökítette. A kiállítás koncepciója abból indult ki, hogy mutassuk meg azokat a helyeket, amelyeket a szerző érdekesnek talált és lefényképezte, hogy a látogatók szembesüljenek azokkal a változásokkal, amelyek azóta bekövetkeztek” – nyilatkozta Vladimír Grežo, a kiállítás kurátora.

Anton Šmotlák elsősorban színházi fotózással foglalkozott, vagyis a színházakban zajló események és a város kulturális életének rögzítésére összpontosított.

Anton Šmotlák az első olyan szlovák fotográfusok közé tartozott, akiknek sikerült az élő avagy a közvetlen fotográfia keretében felszabadulni a szocialista realizmus dogmái alól. Spontán módon és előítéletek nélkül rögzítette Pozsony mindennapjait.

A Fekete-fehér Pozsony című kiállításkörút öt kilométer hosszú, és gyalog, kerékpárral, vagy akár elektromos rollerrel is elérhető.

Az alkotások speciális, kültéri állványokra lettek rögzítve az Óváros különböző pontjain. Az installációkkal többek között a Hviezdoslav téren, a SNP téren, a Fő téren, a Hodža téren, a Mihály- és a Zsidó utcán, avagy a Rázus rakparton találkozhatunk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »