Különleges uniós béketervek

Különleges uniós béketervek

Adománygyűjtéseket szervezni gyilkos fegyverek vásárlására egy teljesen kificamodott, etikátlan gondolkodásra vall. Karitatív célokra szoktak adományokat gyűjteni, a fegyverkezés támogatása viszont nem az! Valami olyasmi ez, mintha a fegyvergyárosok békekonferenciát tartanának valahol a világban. Nem tűnne őszinte kezdeményezésnek! A fegyveres segítségnyújtás ugyanakkor olajat is jelent a tűzre, nem eredményezhet békét a harcoló felek között, csak az áldozatok számát gyarapítja mindkét oldalon. A béke érdekében fegyveres támogatás helyett fegyverszünetre és béketárgyalásokra lenne nagy szükség!  

Ezzel szemben lépten-nyomon adománygyűjtéseket szerveznek Ukrajna további felfegyverkezésére. „Meglepetés Putyinnak” nevet viseli a prágai ukrán nagykövetség hivatalos adománygyűjtő projektjének magyar nyelvű honlapja. A „Darek pro Putyin” projekt másik védnöke a cseh védelmi minisztérium. Az adományozóknak és a garanciának köszönhetően szépen összegyűlt összeget teljes egészében katonai felszerelések vásárlására fogják fordítani az ukrán hadsereg számára. A felhívás szellemisége szerint Ukrajna értünk is vívja a háborúját, és azoktól várják elsősorban az adományokat, akik hasonlóan gondolkodnak.  Szerintük a háborúkat fegyverek döntik el, nem pedig a józan ész és a megbékélési hajlandóság.

Az országban a múlt évben is volt egy hasonló kezdeményezés, akkor egy tankra gyűjtöttek, mivel úgy vélték, hogy Ukrajnának a humanitárius segítség már nem elegendő. A T-72M1 tankot Túrócszentmártonban gyártották le, és alkalmas légi és szárazföldi célpontok megsemmisítésére is. Sokan a fejüket csóválták, hogy mire megy majd az ukrán hadsereg egyetlen ilyen tankkal, viszont a gyűjtés szervezői úgy gondolták, hogy egy tank is jelentős segítséget jelent az oroszokkal hadban álló szomszéd országnak. Mivel nem sok pénz gyűlt össze a tankra, később módosult az elképzelés egy Aligator 4×4 harckocsira. Zuzanák és Boženák után egy Aligátor…

Hírdetés

Az Európai Unió természetesen nem csak adománygyűjtéssel kívánja kielégíteni az egyre fokozódó ukrán fegyverszükségletet. Többek között az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget is fel akarják használni erre a célra.

A nyugati országok mintegy 300 milliárd dollárnyi, az orosz központi bankhoz tartozó pénzeszközt fagyasztottak be azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában különleges hadműveletet indított Ukrajna ellen. Ebből az összegből a brüsszeli székhelyű Euroclear elszámolóházhoz mintegy 191 milliárd került, amelyből a múlt évben közel 4,4 milliárd euró kamat halmozódott fel.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke pedig azt javasolta, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó kamatokat használják fel fegyverek vásárlására Ukrajna számára. A Politico azonban egy névtelenül nyilatkozó uniós tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy Málta, Luxemburg és Magyarország „fenntartásait fejezte ki” a jogszerűséget nélkülöző tervvel kapcsolatban.

További kézenfekvő megoldásnak tűnik az EU részéről a politikai zsarolás eszköze. Se szó, se beszéd, mondvacsinált okok miatt a rakoncátlanabb országoknak, többek között Magyarországnak, egyszerűen nem fizetik ki az őket törvényesen megillető uniós pénzeket, és ukrajnai fegyverszállításokra költik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »