Krajčí volt miniszter megnevezte, kinek a tanácsára rendeltek kevesebb Pfizer és Johnson & Johnson vakcinát

Krajčí volt miniszter megnevezte, kinek a tanácsára rendeltek kevesebb Pfizer és Johnson & Johnson vakcinát

Kevesebb Pfizer, kevesebb Johnson & Johnson vakcina. Ez együtt már négymillió adag, és már a második negyedévben kevesebb érkezik belőlük, mert Szlovákia kevesebbet rendelt belőlük. A rendelés még Marek Krajčí minisztersége idején történt, és az ügy a lemondása előtti napokban derült ki. Áprilistól tízezres nagyságrendben kevesebb vakcina érkezik a Pfizertől, mert hárommillióval kevesebbet kötött le Szlovákia. A Johnson & Johnson vakcinák esetében is spórolni szerettünk volna, illetve más vakcinákkal számoltak. A HNonline megszólaltatta a volt minisztert.

Krajčí először a névtelen szakértőkre kente a döntés megszületését. Majd a HNonline kérdésére megnevezte Jarčuška professzort, illetve Gabriela Urbanovát, az egészségügyi minisztérium külkapcsolatokért felelős vezetőjét.

A Szlovákia által lemondott vakcinákat Németország kapja.

A HNonline megszólította Jarčuška professzort is, aki elmondta, hogy

a döntés a Johnson & Johnson vakcinákról még novemberben született, amikor nehéz volt eldönteni, hogy mely oltóanyag, mikor lesz elérhető és alkalmazható.

Tehát Jarčuška azt javasolta, hogy bár csak 600 ezret rendeljenek a Pfizertől a lehetséges 2,4 millióból, de az érkezzen meg a második negyedévben. Ezzel egyidőben javasolta több mint 600 ezer Moderna oltóanyag lekötését is

Jarčuška elmondta, hogy ezek után a megrendelést már a minisztérium intézte.

Hírdetés

Szlovákia még november- decemberben a rendelkezésre álló Pfizer vakcina kétharmadát kötötte le. Ezért, illetve a szerződés januári és februári módosítása következményeképp áprilistól kevesebb vakcina érkezik. Tavaly számoltak azzal is, hogy az AstraZenecától 3,6 millió adagot lekötöttek, de köztudott, hogy a vállalat csak a harmadát szállította az ígért mennyiségnek az első negyedévben.

Az első negyedévben Szlovákiának 1,4 millió adag, különböző típusú oltóanyag áll rendelkezésre. A második negyedévben 5 millió adag körül terveznek, de igazán csak a nem regisztrált Szputnyikra és at akadozva érkező AstraZenecára számíthatunk. A Pfizer, Moderna és a Johnson & Johnson vakcináira kevésbé. Még beléphet a sorba a CureVac és a Novavax vakcinái, de ezek engedélyeztetése sincs még lezárva.

A Johnson & Johnson most kezdi szállítani a vakcináit az EU-ba. Az EU a vállalattól 200 millió adagot kötött le. Szlovákiának járna ebből a mennyiség 1,2%-a, azaz 2,4 millió, de csak 1,4 milliót kötöttünk le.

A minisztérium ezt azzal magyarázza, hogy a különböző lehetőségekből mintegy 15 millió adagot kötöttek le, és ehhez még hozzá lehet számítani a kétmillió SzputnyikV-t.

Az egész egy nagy lutri, hiszen az oltóanyagok engedélyeztetése csúszhat, és a hibás döntések következménye lehet, hogy júniusig, az EU-ba érkező vakcináknak csupán a 0,7%-a érkezik meg Szlovákiába az 1,2% helyett. Ez annyit jelenthet, hogy míg a németek 60%-át beoltják júniusig, a szlovákiai lakosságnak csupán 39%-át. Ezzel utolsók egyike leszünk az EU-ban.

Innentől teljesen logikus lépés lenne a SzputnyikV mielőbbi használatba vétele, persze ez ellen a kormány egy része és a hangadó sajtó jelentős része ódzkodik.

Pedig nem szabadna, hogy az ideológiai és geopolitikai szempontok fontosabb legyenek, mint az emberek  egészsége.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »