Krajčí sajtótájékoztatója: Már 15 járás kapott fekete besorolást, zárnak az iskolák

Krajčí sajtótájékoztatója: Már 15 járás kapott fekete besorolást, zárnak az iskolák

Korábbi ígéretének megfelelően Marek Krajčí egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tartott kedden este az aktuális járványhelyzetről. A tárcavezető azt mondja, a továbbiakban minden kedden kiáll majd az ország elé.

A tárcavezető mellett Ján Mikas országos tisztifőorvos is részt vett a sajtótájékoztatón. 

A miniszter közölte, a kormány által elfogadott határozatok értelmében ezentúl minden kedden sajtótájékoztatót tartanak majd az aktuális járványhelyzetről, s az azon bejelentett módosítások mindig a következő héten lépnek majd érvénybe. 

A sajtótájékoztató elején Krajčí a szomszédos országok járványhelyzetével vetette össze Szlovákiáét, elmondta, jelenleg (is) Csehország a sereghajtó. A cseheket leszámítva az összes szomszédos állam jobban áll, mint Szlovákia – fogalmazott a miniszter. Míg a cseheknél 910 a százezer főre számított hétnapos incidencia, addig Szlovákiában négyszáz körül van átlagosan, az összes többi szomszédos államban viszont 300 alatt.

Ezt követően a klasszikus, az NCZI oldaláról jól ismert, s portálunk által is minden egyes nap bemutatott statisztikákat összegezte a miniszter.

Hírdetés

Az antigén-tesztek átlagos pozitivitása 1% körül van, a PCR-é 20% körül. A miniszter szerint ez jó hír, hisz az emelkedés megállt, ugyanakkor a halálozási statisztikák nem javultak. Átlagosan száz ember hal bele naponta a COVID-19 szövődményeibe.

Felgyorsult viszont az oltás tempója, állítja Krajčí, 226 ezernél is több vakcinát adtak már be a lakosságnak. A miniszter szerint az oltási program tempóját tekintve Szlovákia a harmadik leggyorsabb az Unióban, száz főre számított beadott oltások számában pedig a középmezőnyben tanyázunk.

Jelen állás szerint több mint 800 ember szorul mesterséges lélegeztetésre (nem kizárólag a COVID miatt), ezen felül még 70 gép és ágy áll azonnali rendelkezésre. Van még körülbelül 150 lélegeztetőgép, de azokat csak a legvégső esetben kívánják felhasználni, ugyanis olyan átcsoportosítással járna az alkalmazásuk, amelyet szeretnének elkerülni – mondta el a tárcavezető.

A miniszter arról is beszélt, rendkívül aggasztó, hogy hetek óta nem bírják lenyomni a kórházi ellátásra szorulók számát. Az országos COVID-automata enyhítésre nincs esély. A regionális COVID-automata is rosszabb már.

Hétfőtől 15 járás lesz fekete kategóriába sorolva, köztük Dunaszerdahely és Galánta is.

Nem maradt egyetlen „rózsaszín” járás sem, Nagykürtösön is a bordó fázis lép életbe.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »