Krajčí: A pozsonyi kórházakban egyre súlyosabb a helyzet. Más kórházakba kell szállítani a betegeket

Krajčí: A pozsonyi kórházakban egyre súlyosabb a helyzet. Más kórházakba kell szállítani a betegeket

Nyitókép: Facebook/reprofotó

A szlovákiai kórházakban ápolt covidos betegek száma már nem növekszik olyan gyorsan, mint eddig – jelentette ki Marek Krajčí egészségügyi miniszter az aktuális járványügyi helyzettel kapcsolatban. Mindezek ellenére a páciensek száma továbbra sem csökken, a kórházakban jelenleg 3 626 betegek kezelnek.

Krajčí beszámolója szerint elsősorban Pozsonyban komoly a helyzet, ahol legkevesebb 400 páciens szorul ellátásra. Több pácienst más kórházba kellett elszállítani, mivel csak a mai nap folyamán 35 új esetet vettek fel a fővárosi kórházakba.

Az egészségügyi miniszter szerint a kórházak egyelőre meg tudnak birkózni a páciensáradattal, mivel az egészségügyi dolgozók már nem olyan magas számban fertőzöttek, mint korábban. Krajčí szerint jelenleg a dél-szlovákiai kórházakban a legnehezebb a helyzet, az ország északi része viszont stabilizálódott.

Hírdetés

A miniszter szerint Szlovákia jelenleg a fekete fázisban van, ugyanis a kórházakban 3 626 személy fekszik, a pozitív esetek átlagos száma pedig 4 894 volt az elmúlt hétben. A reprodukció szám továbbra is 0,95 és 1,03 között mozog.

Ahhoz, hogy áttérjünk a bordó fázisba, a pozitív esetek heti átlagos számának 4 000 alá kell csökkennie, a kórházban kezelt páciensek száma nem lehet több 3 000-nél, a reprodukciós szám pedig nem mehet 1,15 fölé.

A koronavírus által leginkább sújtotta járások közé a Simonyi, Vágsellyei, Aranyosmaróti, Báni, Nagyszombati és a Garamszentkereszti járás tartozik.

A miniszter szerint tény, hogy az országos szűrőtesztelés után sem csökkent az új fertőzöttek száma, de ez a brit mutáció számlájára írható. Amíg az őszi országos tesztelés során 50%-kal sikerült csökkenteni a vírus előfordulását, addig a mostani szűrés során csak 23,2%-kal.

Denník N/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »