Követendő példa! A magas infláció miatt rendkívüli nyugdíjemelésről döntött a cseh kormány

Követendő példa! A magas infláció miatt rendkívüli nyugdíjemelésről döntött a cseh kormány

Tekintettel a tavalyi magas inflációra, júniustól 8,2 százalékos rendkívüli nyugdíjemelésre kerül sor Csehországban – döntött szerdán a cseh kormány.

Az öregségi nyugdíj például átlagban 1017 koronával emelkedik

– közölte a munkaügyi minisztérium a Twitteren. A közlés szerint az emelés minden nyugdíjfajtát érint. A tavalyi év végén az öregségi nyugdíj átlagos értéke 15 600 korona volt.

Hírdetés

A munkaügyi tárca kimutatása szerint 2021 végén a 10,7 milliós Csehországban 2,86 millió személy kapott valamilyen nyugdíjat. Öregségi nyugdíjat 2,38 millió embernek folyósítottak.

A hatályos szabályok szerint rendkívüli, évközi nyugdíjemelést akkor kell végrehajtani, ha az előző év második felében az áremelkedés meghaladta az öt százalékot.

Tavaly a második félévben az infláció 5,2 százalékra emelkedett Csehországban, az idén januárban pedig az éves infláció 9,9 százalékra nőtt. 

A tavalyi első fél év szintén magas inflációja következtében januárban minimálisan, 650 koronával emelkedett az összes nyugdíj, az öregségi nyugdíjaknál az átlagos emelkedés 805 koronát tett ki.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »