Kovács Gergely érseket köszöntötték Gyulafehérváron beiktatása első évfordulóján

Kovács Gergely érseket köszöntötték Gyulafehérváron beiktatása első évfordulóján

Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepét választotta Kovács Gergely püspökké szentelése és érseki beiktatása időpontjául, helyszínéül pedig a gyulafehérvári székesegyházat. Mindez egy évvel ezelőtt, 2020. február 22-én történt. Az első évfordulót két részben ünnepelték: délben a papnevelő intézet dísztermében, délután pedig az érsekségen.

A délelőtti műsor keretében elsőként András István rektor köszöntötte a főpásztort; a kispapok nevében Daly Attila diakónus mondott köszöntőt. Fellépett a szeminárium kórusa; Lázár Hunor és Tóth Gellért verseket adtak elő; a kispapok egy csoportja Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei alapján összeállított jelenetet mutatott be.

A kispapok és elöljáróik ajándékát Oros Tibor-Roland főmagiszter adta át, az ajándéktárgyak mellett imakilenceddel is „megajándékozták” az érseket.

Az ünnepség végén Kovács Gergely Márton Áron püspök szavaival buzdította kitartó munkára, majd közös munkára hívta a kispapokat, végül felkérte őket, hogy állítsanak össze egy székesegyházi kalauzt, melyet ő saját költségén kiad majd, és az eladásból származó bevétel a kispapok terveinek megvalósítására szolgálhat.

A főpásztor bejelentette, hogy létrehoz egy ösztöndíjat, melyet egy-egy ötödéves kispap nyerhet el minden évben.

Délután az érsekség dísztermében, a püspökelődök képei alatt tartott ünnepség keretében Kerekes László segédpüspök köszöntötte Kovács Gergelyt.  

Hírdetés

Beszéde teljes terjedelmében ITT olvasható.

A köszöntő után Bogdán Zsolt UNITER-díjas színművész és Oláh Mátyás csellóművész verses-zenés műsorát hallgatták meg a jelenlevők.

Az ünnepség ajándékozással és Kovács Gergely köszönő szavaival ért véget.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Nagy Emil; Gyulafehérvári Érsekség Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »